Gazdaság

2014.01.03. 07:33

A politikai akarat éve volt

Megyei körkép - Az építésügyi hatósági engedélyezési eljárást támogató elektronikus dokumentációs Rendszer (ÉTDR) bevezetésével és a közigazgatás átszervezéssel nem kis felfordulás keletkezett a mérnöktársadalomban, mondta el a Naplónak Zalavári István, a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara (VMMK) elnöke.

Tremmer Tamás

Az elmúlt év a politikai akarat éve volt, mondta el lapunknak Zalavári István, a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara (VMMK) elnöke, akit évértékelésre kértünk. Jogalkotási hevület irányította az év kezdetét az új építési jogszabályok hatályba lépésével, az ÉTDR bevezetésével és a közigazgatás átszervezéssel nem kis felfordulás keletkezett, aminek eredményeként az első építési engedélyek májusra meg is születtek. Megjegyezte, abból a szempontból a legjobb időpontban történt a bevezetése, hogy az építési engedély kérelmek száma minden képzeletet felülmúlóan alacsony volt.

A következő megpróbáltatás a szakmagyakorlás feltételrendszerének átalakítása volt, amelyben okulva az előzményekről, megpróbáltak alakítóként is részt venni, felhasználva a jogi kereteket a szakmai szabályozás korszerűsítésére, de itt is nagy pofonokba szaladtak.

Zalavári István jelezte, a nyár vége pedig megkapták az e-naplót, amely alatt olyan digitális építési naplót kell érteni, amelyet az építési folyamat minden résztvevője, az építtető, a hatóságok és az építési folyamat közreműködői, tervezők műszaki ellenőrök és kivitelezők, jogosultságaiknak megfelelő mélységben vezethetnek és láthatnak.

Zalavári István, a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara elnöke

Július végen kapták a feladatot, hogy mindezt október 1-ig tanítsák is meg a szakma gyakorlóival. Az első felmérések során elszörnyedtek a feladat nagyságát, az előkészítetlenséget, a feltételrendszer hiányosságait, a nyilvántartottak számát látva (csak megyénkben háromezer regisztrált építőipari vállalkozás van!), de belevágtak. A kamarai elnök megjegyezte, a feladat olyan embereket kovácsolt jól működő csapattá, akik korábban értelmes faladat híján nem tudtak a kamara életébe bekapcsolódni Külön kiemelte, hogy nem csak a megye mérnökeinek és vállalkozásainak segítettek elsajátítani az e-napló kezelését, hanem az itt elkészített oktatási anyagokat a Magyar Mérnöki Kamara is átvette és országszerte alkalmazzák, amely nagy elismerést jelentett a VMMK számára.

Az év vége a következő hatéves periódus uniós forrásainak jobb felhasználásának előkészítésével, az elmúlt időszak hibáival való leszámolás javaslataival kezdődött, amikor a nyakukba kapták az 1731-es kormányhatározatot, amelynek egyik passzusa kiverte a biztosítékot. Eszerint az európai uniós forrásból megvalósuló projekteket a projektötlet megszületésétől a projekt megvalósulásáig, különösen a pályázati dokumentáció összeállítását, valamint a projektek végrehajtásának támogatását felkészült szakértői bázison alapuló állami kapacitások megteremtésével kell biztosítani. A közszféra kedvezményezettek esetében állami, belső kapacitás kiépítése szükséges a projektmenedzsment feladatok ellátására. A nagy infrastrukturális projektek, valamint az állami tulajdonhoz kapcsolódó ingatlan beruházások esetében, a tervdokumentáció összeállítása állami szolgáltatásként, állami kapacitással történik meg.

Zalavári István szerint csapataik harcban állnak. Aggódniuk kel a piac államosítása, a minősítés-jogosítás elvesztése, a szakmák negligálása miatt. De nem adják fel! Mérnökként mindig megoldásokat keresnek, ennek jegyében teszik a dolgukat.

 

 

Kitüntetettek

A VMMK elnöksége örökös tag címet adományozott Bakos László okl. építészmérnök, Szabó Ferenc okl villamos mérnök-, és Vígh István erdőmérnök részére.

A VMMK az építési szakcsoportja által létrehozott oktató csapat tagjainak elismerő oklevéllel köszönte meg az elvégzett munkát: Beck Károlynak, dr. Bors Istvánnak, Erdélyi Szabolcsnak, Gulyás Gábornak, Kántor Miklósnak, Nemes Andrásnak, Soós Norbertnek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!