Gazdaság

2014.01.08. 14:55

Csak szerény mértékben bővül az adás-vétel

Miközben tovább bővült a belföldi használtautók adás-vételének száma, az állomány folyamatos öregedése ellenére az átlagár is egy százalékkal magasabban alakult, mint az előző negyedévben - áll a használtautó.hu-n. közleményében.

Szente Ottó

Ennek eredményeképpen az adott időszakban elkelt használt autók összértékének változását jelző mutatószám – a használtautó-index – 110,8 százalékra emelkedett, ami a tavaly év végi értéket 6,8 százalékponttal haladja meg.

A használtautók hazai piaca további növekedésének alapját jelentő gépjárműpiaci szegmensek is kedvezően alakultak: miközben a használtautó-import tavaly meghaladta a 70 ezres darabszámot, az eladott új autók száma is közel hat százalékkal, 56 ezer fölé emelkedett.

– Miközben a belföldön gazdát cserélő használtautók száma nő, az átlagár mértéke is másfél esztendeje tartja korábbi szintjét, noha az állomány folyamatosan öregszik – elemzi az adatokat Szemes Árpád, a hasznaltauto.hu ügyvezetője.

– Lassan, de folyamatosan növekszik a gazdát cserélő két évesnél fiatalabb használt autók volumene (portálunkon 2012-höz képest 40 százalékkal többen kerestek rá a legfrissebb évjáratú autókra), ezzel egy időben pedig az eladott új gépkocsikkal, illetve az importált használt autókkal váltott korábbi, idősebb gépjárművek is egyre érzékelhetőbb mértékben kezdik pörgetni hazánkban a használtautó-piacot.

Növekszik az új és a használt autók forgalomba helyezésének volumene is. Míg két éve még az új autók forgalomba helyezése jelentette a hazai használtautó-piac fő utánpótlási forrását, az idén már egyértelműen a használt-autók importjának van nagyobb jelentősége.Az utolsó negyedévben – évek óta első alkalommal – 15 ezer fölé emelkedett a forgalomba helyezett új autók száma, ezzel az előző évinél hat százalékkal több, összesen 56 139 új személyautót vásároltak Magyarországon. Még szembetűnőbb a behozott használt autók darabszámának bővülése: 2012 utolsó negyedévében már csaknem 20 700 személyautót hoztak be külföldről, így összességében 70 700 darab volt a tavalyi használtautó-import volumene. Ez az érték 32 százalékkal magasabb az előző évinél, és 125 százalékkal haladja meg a 2011-es mértéket.

– Mivel a használtautók importja keretében átlagosan kilenc-tíz esztendős gépkocsik kerülnek be az országba, a néhány éves járművek kínálatát csupán az újautók értékesítésének további bővülése tudná stabilan bővíteni. Ez a szegmens azonban a megtakarítások alacsony szintje és a csak lassan újrainduló finanszírozás miatt idén is csupán szerény mértékben tud majd bővülni – ad kitekintést a Használtautó.hu ügyvezetője.

– Ezért, miközben a használtautó-piac növekedése várhatóan tovább folytatódik, az átlagárak számottevő emelkedésére a járműpark korosodása miatt aligha számíthatunk.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!