Gazdaság

2014.01.23. 16:48

Pénz áll a házhoz

Veszprém – A most kezdődő hétéves uniós pénzügyi ciklusban 7300 milliárd forint fejlesztési forrás érkezik hazánkba, erről számolt be Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár a kamara csütörtöki gazdasági fórumán.

Tremmer Tamás

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (VKIK) azért szervezte a fórumot, hogy a 2014-2020 közötti európai uniós fejlesztési források tervezéséről, prioritásairól és felhasználási lehetőségekről első kézből kapjanak információkat a gazdaság szereplői.

Dr. Markovszky György kamarai elnök köszöntőjében kitért arra, hogy a mikro-, kis és középvállalkozások támogatása elengedhetetlen, amit a kormányzat is prioritásként kezel. Csakhogy a kkv szektor rendkívül széles spektrumot ölel fel, erre külön is figyelni kell. Azt szintén örvendetesnek találta, hogy a kormány kiemelt foglalkozik a gazdaság fejlesztésével. Jelezte, a vállalkozók készek arra, hogy a kormányzat célkitűzéseihez, a pályázati lehetőségekhez igazítsák saját céljaikat.

Csepreghy Nándor jó hírekkel kezdte előadását: a 2014-2020 közötti fejlesztési ciklusban 7300 milliárd forint fejlesztési forrás érkezik Magyarországra, ennek a 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítják, szemben a korábbi 24 százalékkal. A humán és reál infrastruktúra fejlesztésére szánt összeg éppen fordított, azt 76 százalékról 40-re csökkentik. Szólt arról is, hogy ha a mezőgazdaság területalapú támogatásait is figyelembe vesszük, hazánk hét év alatt 10500 milliárd forint uniós pénzre számíthat.

Kifejtette, Magyarország jól járt az uniós tagsággal, hiszen nettó befizető, eszerint az előző költségvetési ciklusban 8200 milliárd forint érkezett hazánkba, ezzel szemben 2000 milliárdot fizettünk be a közös kasszába.

Szólt arról is, hogy az uniós célkitűzésekkel összhangban a fejlesztési ciklusra hazánk vállalta, hogy a munkaképes korúak 70 százaléka dolgozni fog, tíz százalékra csökkenti a korai iskolaelhagyók arányát; a KSH adatai szerint mélyszegénységben élő hárommillió ember számát 450 ezerrel mérsékli; az energiahatékonyságot tíz százalékkal növeli; a jelenlegi nyolc százalékról 14,6 százalékra emeli a megújuló energiaforrás arányát; valamint a GDP 1,8 százalékát kutatás-fejlesztésre fordítja.

Elmondta, a korábbi 15-tel szemben nyolcban határozzák meg az operatív programok számát. Az irányok megszülettek, ezek jóváhagyását Brüsszeltől várjuk. Emiatt az első uniós pályázatok kiírására legkorábban az év közepén kerülhet sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!