Gazdaság

2014.02.03. 20:18

Szétváltak útjaik

Veszprém – Több mint tízéves közös munkát követően ez év januárjától az Euronics hálózatot működtető hódmezővásárhelyi Bravotech Kft., illette veszprémi Vöröskő Kft. útjai elváltak.

Tremmer Tamás

A nevet kizárólag a veszprémi társaság viszi tovább és ez a változása új üzleteket nyitására ad lehetőséget. Ennek kapcsán beszélgettünk Fazekas Zsolttal és dr. Fazekas Péterrel, a Vöröskő tulajdonosaival.

Fazekas Zsolt a kezdetekről elmondta, 2001-ben csatlakozási szándékkal európai beszerzési társaságokat kerestek, a holland Euronics volt számukra a legmegfelelőbb. A szabályzatuk alapján a csatlakozáshoz országonként kettő cég szükséges, ezért megkeresték a hódmezővásárhelyi céget, amely nyitott volt az együttműködésre. Péter hozzátette, a Vöröskő Kft. 2001-ben már 12 éves volt, kiforrott kiskereskedelmi stratégiával rendelkeztek, olyannyira, hogy ez mára semmit nem változott. Azért is volt nekik tetsző az Euronics, mert ott hasonló az üzleti filozófia.

Kifejtették, a hazai partnerükkel megpróbálták a rendszert felépíteni, kiteljesíteni. Az üzlet működött, fejlődött, de az egyensúly időközben felborult. 2011-ben az Euronics hálózaton belül a Vöröskő részaránya több mint négyszerese volt, mint a partneré, emellett a másik cég kínálatából a nagykereskedelmi értékesítése sem tűnt el. Mindez óhatatlanul feszültségforrást jelentett. Megérett a helyzet arra, hogy elváljanak útjaik, s mindenki a saját koncepciója, kereskedelmi hitvallása szerint folytassa tevékenységét.

Leszögezték, a váltás zökkenőmentesen, békében zajlott. A Vöröskő Kft. maradt az Euronics értékesítési láncban, míg a Bravotech új partnerrel és néven próbál üzleti sikereket elérni. A jövőben mindegyik társaság kizárólag a saját kereskedelmi tevékenységére tud koncentrálni. A váltás a Vöröskő számára nagy lehetőség: bevezetett márkanévvel rendelkeznek. A korábbi partner távozásával Kelet-Magyarországon megnyílt előttük 30-35 város, ahol a jelenlegi 64 üzletük mellé további Euronics boltokat nyithatnak. A cég működtetésében számukra legfontosabb a biztonság. Nincs időkényszer, ezért akkor nyitnak, amikor azt eredményesen tudják működtetni. Ebben az évben 5-6 bolt megnyitása tűnik reálisnak, így 3-4 év alatt teljesülhet a célkitűzésük.

Mekkora boltokat nyitnak? A kisebb alapterület mellett a megaméret is szóba jöhet. Pontos számtan (például városméret, vásárlóerő) eredménye az, hogy az adott helyen mekkora alapterületű boltot nyitnak, mondta dr. Fazekas Péter.

Akivel eddig az üzleti hasznon osztoztak, most a piacon kell, ez nem okoz ez gondot? Zsolt jelezte, ezen felül is van konkurencia. Az elmúlt 4-6 évben többen is megjelentek a hazai piacon – Electro Word, Murányi, ElektroPont, Herta - és nem mindegyik járt sikerrel. Boltot nyitni bárki tud, működtetni – főleg hosszú távon – annál nehezebb.

A piaci részesedésük évek óta emelkedik. 2013-ban éves szinten közel 20 százalékkal erősödtek, elérték 40 milliárd forintos bevételt. Idén januárjában is 30 százalékkal magasabb forgalmuk volt, mint tavaly ilyenkor. A 35 új bolt tízmilliárdos plusz bevétel hoz. Tavaly november óta a vásárlóerő növekedését is tapasztalják. Ez is erősíti optimizmusukat.

Eredményeiket a nagyon jó kollektívának is köszönhetik. A cég egyik sikere, hogy a tulajdonosok – akik nem ügyvezetők - külső nézőpontból rá tudnak nézni a működésére, ha kell, a kontrollt tudják gyakorolni. Néha az ember jobban lát, ha nem veszik el a mindennapi munkában. Könnyű dolga van a tulajdonosoknak egy olyan cégnél, ahol olyan kiváló menedzsment van, mint náluk.

Üzleti terveikben úgy számolnak, hogy a 2003-06-os évek nem ismétlődnek meg. Úgy kell működtetniük a céget, hogy a korábbi piacnagyságok alatt húsz százalékkal is eredményesek legyenek. Ha alacsonyabb is lesz a piac, de az legyen megalapozott, ne a hitelboomra épülő, szögezték le.

 

Ahogy növekszenek, a veszprémi központban úgy emelkedik folyamatosan az alkalmazottaik száma. Itt jelenleg száz munkatársuk van, bővüléssel további 35-40 munkahelyet teremtenek. A jelenlegi, bérelt irodaházukat szép lassan kinövik. Elébe mennek a dolgoknak, ezért a helyi önkormányzattólvásároltak egy telket. A kiviteli tervek már elkészültek, amint az időjárás engedi, elkezdik az építkezést. Az irányító központ – ahogy ők nevezik - két szinten, összesen kettőezer négyzetméteres lesz, amiben helyet kap egy kisebb logisztikai bázis is. A beruházás összértéke 500 millió forint.

Címkék#Euronics
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában