Gazdaság

2014.03.06. 18:26

Felemelkedés előtt?

Ha hinni lehet a gazdasági elemzőknek, márpedig eddig „vakon” megbíztak bennük azok, akik a magyarországi folyamatokat, körülményeket elemezték, akkor a következő időszakban minden remény megvan a fokozatos fellendülésre.

Barták Péter

Az Európai Központi Bank például tegnap egészen optimista jóslásokba bocsátkozott: szerinte folytatódik az eurózónában a közepes ütemű növekedés, az infláció ugyan valamelyest nő, de a gazdasági fejlődés ezt meghaladó mértékű lesz. Ez pedig igen jó hír az olyan, a külpiacilag kiszolgáltatott országoknak, mint a mienk. Nem véletlen, hogy a válsággal küzdő európai piacok meghódításának erőltetése helyett az elmúlt négy évben hazánk részéről megkezdődött az erőteljes keleti nyitás, hiszen az ottani piacok felvevőképessége messze meghaladta az európait. Másrészt olyan kapcsolatrendszerre lehet így szert tenni, amely alkalmassá tesz bennünket a keleti gazdaság szereplőinek Európai Unió felé való közvetítésére is. Ez még akkor is eredményekkel kecsegtet, ha közben az ukrán-orosz viszály akár hidegháborús veszélyeket is rejt magában. Számunkra az is biztató, hogy az uniós finanszírozás következő ciklusában, 2020-ig hatalmas összeg, 7800 milliárd forint jut a magyar gazdaságba, aminek 60 százalékát fejlesztésekre, a hatékonyság növekedésére használhatjuk. Ezek olyan lehetőségek, amelyeket muszáj kihasználnunk a jövőnk érdekében. A fejlesztések munkahelyeket teremtenek, ezáltal nő az emberek jövedelme, és ez jótékony hatással lesz a fogyasztásra. Ha nem jön közbe semmi, elindulhat egy jótékony növekedési spirál. Erre nagyon is szükség van, hiszen másképpen hosszú távon a nagy állami ellátórendszerek megfelelő működtetésére sem lesz elegendő forrás, gondoljunk csak az oktatás, egészségügy, nyugdíjrendszer hiányos fedezetére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!