Gazdaság

2014.04.10. 16:57

Sör és/vagy pálinka?

Első olvasatra nem igaz, de mégiscsak van több hasonlóság a cseh sör és a magyar pálinka között. Például az, hogy mindkettő nemzeti italnak számít és otthon is főzhető.

Barták Péter

Van azonban egy óriási különbség is: a csehek mindezt adómentesen tehetik a saját szükségleteik erejéig, mi viszont, ha meg akarunk felelni az Európai Unió legújabb verdiktjének, nem. Az Európai Bíróság ugyanis tegnapi ítéletében kimondta: Magyarország kötelezettségszegést követ el akkor, amikor jövedékiadó-mentessé teszi az otthoni pálinkafőzést.

Nem ért egyet az Európai Bíróság ítéletével Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, sőt, azt felháborítónak tartja és visszautasítja. Szerinte meg kell és meg is lehet találni azt a jogi utat, amellyel érvényesíteni tudjuk saját érdekeinket, ahogyan a csehek, a németek vagy a szlovénok bizonyos kérdésekben. Az utóbbiak éppen a nemzeti gyümölcspárlataik vonatkozásában. Ha pedig nekik lehet uniós tagállamként, akkor nekünk is.

Nem vagyok nagy pálinkaivó, de unióellenes sem. A jóféle házi párlat mértékkel fogyasztva bizony nem megvetendő, ahogyan az unió számunkra kétségtelenül megfogalmazható, kiszámolható előnyei sem. Bizonyára lehet megfelelő diplomáciai tárgyalástechnikával eredményeket elérni, és megvédeni nemzeti identitásunk fontos elemeit. Minden népnek vannak ilyenek, és ezeket tolerálva, befogadva éppen ettől válhat sokszínűvé, változatossá az unió. Ez persze nem jelentheti azt, hogy gátlástalanul értelmezzük a közösen megalkotott, elfogadott törvényeket, szabályokat, kötelezettségeket. Ezek inkább olyan kivételeknek tekintendők, amelyek egyébként erősítik a szabályt. Mint a cseh sör vagy a magyar pálinka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!