Gazdaság

2014.05.12. 18:25

Engedhet a hitelprés

Megyei Körkép – A Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesülete szerint a devizahitelek 10-15 százalékos csökkentésére van lehetőség.

Kovács Erika

A szervezet szerint az egyoldalú kamatemelések és egyéb költségnövekedések kedvezőtlen hatásait kormányzati intézkedéssel lehetne mérsékelni. Erről Kovács László, a Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesület főtitkára beszélt. Leszögezte: a hitelesek túlzott várakozással tekintenek a várható kormányzati intézkedésekre és a bírósági döntésekre. Mindenki megnyugodott, hogy a problémák megoldódnak, első sorban a kilakoltatási moratórium meghosszabbítása által. Ez azonban csalóka remény. – A kilakoltatási moratórium nem egyenlő az árverési moratóriummal. A végrehajtások tovább folynak, csak az ingatlanok elhagyására van haladék. Akik még tudják fizetni a hiteleiket, továbbra is ezt tegyék! Minden központi intézkedés ugyanis legfeljebb könnyebbséget jelent – figyelmeztet.

Hangsúlyozta, a központi rendelkezés némi levegőt biztosít a fuldokló hiteleseknek.

Úgy vélte, az egyoldalú kamatemelések és egyéb költségnövekedések kedvezőtlen hatásait el lehet kerülni hatásos kormányzati intézkedéssel, amivel a törlesztőrészletek akár 10-15 százalékkal csökkenhetnek. A forintosítás jó megoldás lehet, ha az megfelelő árfolyamon történik, és nem úgy, mint eddig.

Hozzátette, a törlesztőrészletek csak akkor csökkennek, ha az együtt jár a futamidő-hosszabbítással, amely nyilván nem szolgálja az adósok érdekét. A főtitkár szerint a hitelek tőkerészét a kormányzati intézkedések nem befolyásolják, mindenki arra számítson, hogy azt vissza kell fizetnie anélkül, hogy jelentős árfolyamkönnyítés lenne. Ideális lenne devizanemtől függően a 180 vagy 250 forinton történő átváltás.

Márciusban tüntetés és autós felvonulás hívta fel a veszprémiek figyelmét a fájó devizahitelekre (Archív fotó)

 

Kovács László kiemelte: a bedőlt hiteleknél érdemi változásra nem lehet számítani. Az adósok problémái ha részesülnek is a könnyítési lehetőségekben , nem oldódnak meg, csak a nyilvántartott tartozások összege csökkenhet.

Ha a kormányzat megállapítja, az adós csak a fedezet értékéig felel a tartozásért, akkor biztosíthatja az újrakezdés lehetőségét, és a végrehajtást is korlátozza.

Szerinte az adósok, ha meg is nyerik pereiket, csak tüneti kezelést kapnak. Ha az intézkedések nem tejednek ki a tartozások növekedésének befagyasztására, akkor a bírósági perekben elért esetleges könnyítések villámgyorsan eltűnnek a magas kamatok és késedelmi kamatok miatt. Általános a bedőlt hiteleknél, hogy a tartozások összege akár két-háromszorosa az eredeti tartozásnak vagy a fedezet értékének - hangsúlyozta.

Célszerű lenne kormányzati részről a végrehajtási költségek felülvizsgálata. A végrehajtás összes költsége ugyanis elérheti a teljes tartozás 15-20 százalékát. Kovács László úgy vélte, a magáncsődöt egyelőre a sok megoldhatatlan probléma miatt nem lehet bevezetni. Jó lenne tudni, mit jelent a kormányzat szerint a devizahitelek végleges megoldása. Amennyiben ez csak a devizahitelek kivezetését jelenti, a probléma nem oldódik meg.

Hozzátette, sajnálatos tapasztalatuk, hogy az érdekvédelmi szervezetek teljesen kimaradnak az egyeztetésekből mondta a főtitkár.
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában