Gazdaság

2014.05.06. 15:50

Jól érzik magukat a kórokozók is

Bár még sokáig alszanak kinn a határban a haszonnövények, legalább közepes hozamokra számítanak.

Varga Ibolya

Tapasztalhatjuk, ha a határt járjuk, hogy az ilyenkor megszokottnál fejlettebbek a növények, és rendben elvégezték a szükséges munkákat. Dr. Radovits Tibor, a Nemzetei Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke adatai szerint a tavaszi vetések befejeződtek, csak napraforgóból és szójából vetettek valamivel kevesebbet, mint tervezték.

A burgonya területe tovább csökkent. Végeztek az őszi kalászosok fejtrágyázásával és gyomirtásával. Az enyhe tél kedvezett a kórokozóknak is, ezért gyakran kell permetezni. Van olyan gazdaság, ahol a napokban már harmadszor védekeznek a gombabetegségek ellen. A sok csapadék jót tett a növényeknek, de a teljes megyét most sem érte el az aranyat érő májusi eső, az északnyugati rész ezúttal kimaradt az áldásból.

Alapjaiban jól fejlődnek a gabonafélék Sipőcz István mezőgazdasági vállalkozó szerint. Éppen most kapott hírt arról, hogy Kislőd környékén erős sárgarozsda-fertőzést tapasztaltak. Érdemes tehát mindenkinek megnéznie a gabonáit, mert ez veszélyes kórokozó. Ha minden jól alakul, akkor jó közepes termésre számíthatnak a gabonatermesztők. A repcére ez nem mondható el, mert még növekednie, erősödnie kellett volna, amikor már virágzott. Kérdéses lehet a kukoricatermés mennyisége és minősége is, mert ettől az évtől kezdve a magokat olyan szerekkel kellett csávázni, melyekből több, korábban bevált ható-anyagot ki kellett hagyni. Várhatóan a fejlődő kukorica igényel majd gondosabb és gyakoribb növényvédelmet.

Tavasszal borsót, napraforgót, kukoricát vetettek a Palota Mező Kft. területén – tudtuk meg Rotter Géza ügyvezetőtől. Az őszi vetések szépen fejlődtek, de a búzában vörösrozsda-fertőzést tapasztaltak, ami ellen védekeztek, reményeik szerint sikerrel. Időben befejezték a fejtrágyázást és a gyomirtást a különböző növényi kultúrákban. Jelenleg a lucerna betakarítására készülnek, ezt zölden tárolhatják hónapokig, és friss takarmányként tudják adni állataiknak, 250 tejelő tehenüknek, 3500 anyajuhuknak és a szaporulatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!