Gazdaság

2014.06.05. 17:40

A legjobb diákokat köszöntötte a kamara

Veszprém – Kritikus felhangokkal zajlott a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (VKIK) tanévzáró ünnepsége, amelynek középpontjában a szakképzés helyzete és a legjobb helyi diákok teljesítménye állt.

Fröhlich András

Szakmunkások, a kenyerüket kezükkel keresők nélkül összeomlana a világ, ezzel a tanulsággal zárult az ünnepség első perceiben lejátszott német nyelvű rövidfilm, amelyből kiderült: a nálunk fejlettebb gazdaságokban is vet fel kérdéseket a szakképzés helyzete. Dr. Markovszky György, a VKIK elnöke köszöntőjében a kamara felelősségét és feladatait emelte ki a szakképzés régóta aktuális átalakítása terén. Mint mondta, torz annak a társadalomnak a jövőképe, amelyben a végzős diákok 60–70 százaléka a gazdaság számára nem vagy nehezen hasznosítható, kizárólag elméleti tudás birtokában lép ki az életbe. Hangsúlyozta, el kell érni, hogy a kétkezi munkát és a mesterségekhez társuló tudást a jelenleginél sokkal jobban megbecsülje az ország mind erkölcsileg, mind anyagilag. Az elnök hozzátette, a kormányzat jó irányú folyamatokat indított el, de sok még a feladat.

A kamara szakképzési tanévzáróján kiderült, a már zajló átalakítás részleteit illetően az érintettek nem mindenben értenek egyet. Bihall Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke például azt mondta, a szakképzést ki kell vonni a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) hatásköre alól, és az új kormányzati struktúrában a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz kell rendelni. Szauer István, a KLIK Veszprém megyei tankerületének igazgatója viszont úgy vélte, a szakképzés is az iskolarendszer része, pedagógiai és oktatásirányítási kérdés, és a probléma nem a struktúrában van.

Hegesztő szakmában elismerést kapott Antal Viktor, a Faller Jenő Szakiskola tanulója. A jutalmat Bihall Tamástól és dr. Markovszky Györgytől vehette át a kamarai ünnepségen (Fotó: Penovác Károly)

Abban mindketten egyetértettek, kettes átlaggal végző, valós ismeretekkel nem rendelkező szakmunkásokat nem érdemes képezni. Bihall Tamás úgy vélte, a szakképzésben is be kell vezetni a felvételi rendszert, azok számára pedig, akiknek így túl magas a léc, állami felzárkóztató programokat kell szervezni, hogy alkalmasak legyenek az ismeretek elsajátítására. Hangsúlyozta, el kell érni, hogy a szakképzésből kikerültek számára is nyitott legyen az élethosszig tartó tanulás, legyen esélyük technikusi, akár mérnöki végzettséget is szerezni. Szauer István szerint csökkenteni kell a felsőoktatási és gimnáziumi kapacitást, hozzátette, utóbbi terén a megye az országos átlag előtt jár azzal, hogy a szakközépiskolákból kifuttatták a gimnáziumi képzést.

A rendezvény ünnepélyes részében tizenhárom diák kapott Év tanulója kamarai díjat, és külön jutalmazták a Szakma kiváló tanulója verseny országos döntőjében jó helyezést elért fiatalokat és felkészítő tanáraikat. A szakképzésben nagyon fontos gyakorlati képzőhelyek három legjobbját is elismerésben részesítették, valamint esküt tett öt kereskedő mester.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!