Gazdaság

2014.09.03. 10:41

Autópiac: tovább tart a lendület

Lendületbe jött a hazai új gépjármű értékesítési piac, a statisztika húsz százalék feletti növekedést mutat. Igaz, hogy nagyon mélyről indultak, de ez az adat már akkor is bíztató.

Tremmer Tamás

Bíztató adatokat rögzíthetett augusztus végén a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete. Erdélyi Péter elnök arról tájékoztatott, hogy augusztusban 4766 új személygépjárművet adtak el az országban. Ha ebből kivesszük a reexportot (a két hónapon belül kivont autók számát), akkor is 4355 új jármű fut a hazai utakon. Ez az adat 23,3 százalékkal több a tavalyi év hasonló időszakához képest. A nyolc havi személygépkocsi értékesítés összesen 43898 volt, reexport után 38324, ez utóbbi adat is 22,2 százalékos növekedést mutat. Ez azt jelzi, hogy ha lassuló üzemben is, m int az év első felében, de tovább tart a bővülés.

Az elnök örömére szolgál, hogy a céges vásárlás mellett, ha nagyon lassú ütemben, de a magánvásárlók is kezdenek az új autó piacra visszaszivárogni. Azonban a magánvásárlók továbbra is elsősorban inkább a használt autó kínálatból elégítik ki igényeiket. Sajnálatos és a vásárlók és a magyar állam érdekeit sem szolgálja, hogy az importált használt személyautók korösszetétele kedvezőtlenül változott meg az utóbbi években, vagyis jelentős arányban (több mint 70 százalékban) kerülnek az országba tíz évesnél idősebb, ezek fele pedig 15 évnél is idősebb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!