Gazdaság

2014.09.25. 20:13

Tudatos nyugdíjas - Elbúcsúzott a kollégáktól Mészáros Gyula

Pápa - Nyugállományba vonult az erdész szakmában nagy tiszteletnek örvendő Mészáros Gyula, aki megfordult megyénk mindkét állami erdőgazdaságánál. Tevékenységét tavaly Kaán Károly Emlékéremmel, az egyik legrangosabb szakmai kitüntetéssel ismerték el.

Tremmer Tamás

Mészáros Gyulát a Soproni Erdészeti és Faipari Egyetem elvégzése és rövid gyakornokság után 1976. szeptemberében a Zirci Erdészet értékesítési és szállítási műszaki vezetőjévé nevezték ki. 1987 októberétől az erdészet megbízott, majd 1989. május elsejétől kinevezett vezetője lett, egyben ő irányította a zirci fűrészüzemet is.

1995. januárjától a Verga Zrt. gazdálkodási főmérnökké nevezték ki, majd 2000. január elsejétől lényegében hasonló munkakört betöltve termelési vezérigazgató-helyettesi beosztásban dolgozott.

Szakmai életútja során számos egyéni kezdeményezése volt, melyet maga és kollégái segítségével valósított meg. A technikai, technológiai újítások mindig is érdekelték, szívesen és bátran vágott bele újdonságnak számító, úttörő munkába. Több géptípus megalkotásában vett részt, melyeket az erdészet műhelyében konstruáltak. Ilyenek például az iker szárzúzó adapter, mesterséges soros ültetéshez iker gödörfúró, illetve egy gyökérfésű.

A természetes felújítások alkalmazására szintén az elsők között állt át. Sikeres erdőfelújítások, makkvetések tanúsítják a szakmai újítások, sikeres technológiák iránti fogékonyságát, szakmai érzékenységét. Kísérletező hajlama vezérelte, amikor a vágástéri hulladék, apadék mértékét, annak hasznosítási módját vizsgálta.

2010 őszén került Pápára, a Bakonyerdő Zrt.-hez, ahol először termelési, majd termelési és kereskedelmi vezérigazgató helyettesi munkakörben dolgozott augusztusi nyugdíjba vonulásáig.

A Bakonyerdő Zrt. teljesen más, mint a Verga Zrt. ismerte el. A pápai cégnél jóval szélesebb körű munkavégzésre volt lehetősége, hiszen a klasszikus erdőgazdasági feladatok mellett működik a franciavágási fűrészüzem, a zalahalápi parkettagyár. És amikor átkerült, a vörösiszap katasztrófát igen komoly feladataik adódtak, hiszen a Devecserben működő erdészetüket elvitte a vörösiszap, s mindent újjá kellett építeni. Ebben az időben nagyon sok beruházás, fejlesztés kezdődött a vállalatnál. Ráadásul olyan problémák is előjöttek, amire nem számítottak, ilyen volt például a keszthelyi fenyőpusztulás, a hegységben 150-180 ezer köbméter fa kiszáradt. Maga sem gondolta volna, hogy ilyen aktív évek lesznek ezek. Minden tudására, korábbi tapasztalatára szükség volt ahhoz, hogy meg tudjon felelni a kihívásoknak, mondta.

Szakmai munkássága elismeréseként tavaly átvehette az egyik legrangosabb hazai szakmai kitüntetést, a Kaán Károly Emlékérmet is.

Ilyen feladatdömping után nem volt éles váltás az augusztusi nyugdíjba vonulás? – kérdeztük. Eldöntötte, mihelyt fennáll a törvényes lehetősége, abban a pillanatban nyugdíjba vonul. Nem azért, mert nem szívesen végezte a feladatait, hanem azért, mert meggyőződése, foggal-körömmel nem szabad a pozícióhoz ragaszkodni, mert az több emberben ellenérzést szülhet. Döntését egyeztette varga László vezérigazgatóval, aki elfogadta az érveit.

Azért szokatlan még az új helyzet, főleg az utóbbi évek pörgése után, mondta nevetve. Tudatosan rákészült erre az életszakaszra, vannak célkitűzései, amiket meg kíván valósítani. Van egy kis birtoka – kerttel, gyümölcsfákkal, állatokkal – az szintén ad munkát számára. És most előveszi azokat a dolgokat, ilyen például a vadászat, amiket a munkája miatt eddig hanyagolnia kellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!