Gazdaság

2014.10.07. 12:50

Kelendőek a fémipari szakmák

Veszprém megyében elsősorban a fémes szakmákkal lehet biztos munkahelyet találni, de egyes építőipari területen is jó eséllyel lehet elhelyezkedni.

Tremmer Tamás

Az iskolai rendszerű szakképzés keretében indítandó szakokra a Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság (MFKB) tehet javaslatot, ezért a szakmaszerkezeti döntés összeállítását alaposan előkészítik, mondta el a Naplónak dr. Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki az MFKB elnöke is egyben. A bizottság a javaslattétel során tekintettel van a megyei rövid- és középtávú gazdasági igényeire, trendekre, a munkaerő-piaci adatokra, valamint a szakképző iskolák képzési kapacitásaira, ezek földrajzi elhelyezkedésére, a fenntartók beiskolázási terveire. Az MFKB által a 2015/16-os tanévre javasolt tíz hiány szakképesítés listája a következő: CNC gépkezelő, épület- és szerkezetlakatos, gépi forgácsoló, hegesztő, húsipari termékgyártó, ipari gépész, központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő, szociális gondozó és ápoló, vájár, villanyszerelő. A vájár a minisztérium kérésére került ebbe a körbe. Ezek a képzések támogatottak, e szakmákat választó fiatalok tanulmányi idejük alatt ösztöndíjban részesülhetnek.

Az idei Szakma Sztár Fesztiválon a gépi forgácsolók között első helyezett lett Heblinger Rajmund (Jendrassik-Venesz Szakiskola, Veszprém). Biztos helye van a munkaerő-piacon (Fotó: Penovác Károly)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának tapasztalatai jórészt egybecsengenek az MFKB meglátásaival. Katonáné Bellotvits Andrea, a munkaügyi központ igazgatója arról tájékoztatott, hogy a fémipari foglalkozásokon belül hegesztőkre, lakatosokra, CNC forgácsolókra, esztergályosokra van fokozott igény. Az építőiparban a kőműves, az ács-állványozó, valamint a víz-, gáz-, és fűtés szerelő szakmákban, főleg szezonálisan mutatkozik hiány. A villanyszerelő és autószerelő szakmával rendelkezők ugyancsak keresettek. Az idegenforgalmi szezonban hagyományosan hiányszakma a szakács, felszolgáló, cukrász, pék. A járműalkatrész-gyártás területén magasan kvalifikált, elsősorban gépész-, és villamosmérnök diplomával rendelkezők hiányoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!