Gazdaság

2014.10.28. 16:35

Tovább javult a hazai munkaerő-piaci helyzet

Tovább javul a munkaerő-piaci helyzet, a foglalkoztatás bővüléséhez a versenyszféra is hozzájárult, és a reálkeresetek érdemben bővültek a negatív infláció mellett – mondták elemzők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közölt friss kereseti adatokkal kapcsolatban.

Gajdos József

Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház makroelemzője kiemelte: az adatok alapján tovább javul a munkaerő-piaci helyzet, nemcsak a közfoglalkoztatásnak, hanem a vállalkozói szféra bővülő foglalkoztatásának is köszönhetően. A keresetek emelkedésének mérséklődése nem aggasztó, a negatív infláció mellett a 2,2 százalék is érdemi bővülést jelent a kimutatott reál-keresetekben – tette hozzá.

Ismertetése szerint a bázishoz képest 4,7 százalékkal emelkedett az alkalmazásban állók létszáma augusztusban, 2,855 millióra, a közel 130 ezres létszámnövekedéshez a közfoglalkoztatás 48 ezerrel, a versenyszféra 49 ezerrel járult hozzá. A közfoglalkoztatás nélkül a bérek növekedési üteme 3,9 százalék lett volna, ami az idén eddig a legmérsékeltebb. Kitért arra: a háztartások fogyasztása középtávon is bővülhet, ezt támogathatják további kormányzati döntések.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője szerint a munkaerőpiac konszolidációja tovább folytatódott: 2,7 százalékkal emelkedett az alkalmazottak létszáma a vállalkozói szférában augusztusban az előző év azonos időszakához képest. A létszámbővülés a költségvetési intézményekben – közfoglalkoztatottak nélkül – elérte a négy százalékot, vagyis a munka-erő-kereslet emelkedése tükrözi a GDP növekedését.

Balatoni András szerint a vállalkozói szféra óvatosságát jelzi, hogy egyelőre csak mérsékelten emelkednek a rendszeres bérek a szektorban (3,8 százalék), azonban prémium- és bónuszkifizetés volt meg-figyelhető augusztusban (19 százalék), így a reálbérek négy százalékot meghaladó emelkedése következett be.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szintén kiemelte: május óta erre a 4 százalékos tempóra állt be bérnövekedés a nemzetgazdaságban a közfoglalkoztatottak hatását kiszűrve, és a bérdinamikát egyértelműen a közfoglalkoztatottak számának növekedése húzza lefelé. A K&H várakozásai szerint 2,5 százalékkal növekedhet a bruttó bér 2014-ben, és, ha nem lesz adóváltoztatás a munkabéren, akkor jövőre 1,5–2 százalékos nettó reálbér-emelkedéssel számolnak.

 

Tartható lesz az idei növekedési cél

A munkahelyek számának növekedése és a reálkeresetek folyamatos emelkedése kedvezően hat a lakosság jövedelmi helyzetének stabilizálására, és hozzájárul a belső fogyasztási kereslet növekedéséhez is – áll a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében. A nemrégiben megjelent makrogazdasági adatok is alátámasztják, hogy a kormány által kitűzött növekedési cél 2014-ben is tartható lesz. A statisztika folytatódó dinamikus létszámbővülést és számottevő reálkereset-emelkedést vetít előre éves szinten is – írták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!