Gazdaság

2014.11.13. 17:38

Bemutatták a TOP 100+200 kiadványt - Veszprém megye jól teljesít (frissítve)

Veszprém megyében és azon belül a 300 legnagyobb árbevételű gazdálkodónál markánsan emelkedett az árbevétel, ezzel megyénknek a régióban elfoglalt részaránya is nőtt. Az exportunk az országost és régióst jelentősen meghaladóan bővült.

Tremmer Tamás

Mindez a Veszprém megye gazdasági folyamatait bemutató TOP 100+200 című kiadványból derül ki, amelyet egy gazdasági fórum keretében csütörtökön mutattak be a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (VKIK) székházában. A kiadványt immár nyolcadik alkalommal készítette el közösen a Napló Szerkesztősége, a VKIK, a NAV Közép-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága, valamint a KSH Veszprémi Főosztálya.

A kiadványból kiderült: a megye legnagyobb árbevételű társasága továbbra is a veszprémi Continental Magyarország Kft., amelyet a pétfürdői Nitrogénművek Zrt., és a veszprémi Valeo Auto-Electric Magyarország Kft., a Johnson Controls Mezőlak Kft., és a veszprémi Vöröskő Kft. követ Az első öt vállalat mindegyike növelni tudta árbevételét, a legnagyobb mértékben a Nitrogénművek, majd 50 százalékkal.

Tartalmas és színvonalas elemzés, dicsérte a kiadványt Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Köszöntőjében kitért hazánk gazdasági helyzetére. Szerinte a strukturális reformok jó része a 2010-es kormányváltás követően megvalósult, ezek rövidtávon megteremtették a stabilitást. A növekedés fenntartásához azonban további változtatások kellenek: hosszú távon megkerülhetetlen az oktatás átalakítása; helyére kell tenni a kutatás-fejlesztés-innovációt; valamint az uniós források minél nagyobb hányadát a gazdaság irányába kell terelni. Szólt arról is, hogy a kamara felmérése arról tanúskodik, soha ilyen jó várakozással nem voltak a magyar vállalatok, vállalkozások. Ha minden jól alakul, jövőre utolérhetjük a válság előtti szintet.

A 2010-es kormányváltást követő helyzetből kiindulva kell értékelni a jelenlegi helyzetet, fogalmazta meg előadásában Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese. Kifejtette, a gazdaságpolitikai és fiskális mozgástér megteremtésével sikerült kitörni az adósságcsapdából, ennek megfelelően talpra állt a gazdaság, s ma már gyorsuló ütemű növekedést produkál. A bruttó hazai termék (GDP) idei várható növekedése három százalék feletti, az infláció nulla közeli, a foglalkoztatottság meghaladja a 4,18 milliót, a munkanélküliségi ráta pedig 7,4 százalék. 2015-re is jók a kilátásaink: az államadósság 75,4 százalékra csökken, az államháztartási hiánycél a GDP 2,4 százaléka. A GDP növekedése 2,5 százalék lesz, miközben az inflációt sikerül 1,8 százalékon tartani.

A VKIK elnöke, Markovszky György arról beszélt, hogy a kiadványba 468 millió forint nettó árbevétellel lehetett bekerülni, ez volt a 300. vállalkozás teljesítménye, szavai szerint ez már jól látható vállalkozói méret. A legnagyobb árbevétel közel 208 milliárd forint volt. A TOP 300 vállalkozás a megye nettó árbevételének 80 százalékát lefedi, az exportértékesítésben pedig a 97 százalékot. A megyei növekedés 8,8 százalékos volt, a 300 vállalat növekedése viszont 11,5 százalék, ami azt jelzi, hogy tovább koncentrálódik a megye. Az elnök jelezte, stabil, kiegyensúlyozott helyzet vesz körül bennünket, ezért van okunk az optimizmusra. Ezt jelzi a beruházási hajlandóság is: míg 2010 43 milliárd forint beruházás történt a megyében, addig tavaly ennek több mint duplája, 88 milliárd forint.

Umenhoffer Ferenc, a NAV Közép-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága főigazgatója elmondta, a Veszprém megyei vállalkozások 2013-ban 1432,5 milliárd forint nettó árbevételt mutattak ki, 8,8 százalékkal többet, mint az előző évben. Megyénkben a 2009-es mélypontot követően – 922 milliárd forint – folyamatosan nő az árbevétel. Veszprém megye súlya – köszönhetően annak, hogy tavaly a térségen belül csak e megyében növekedett az árbevétel – a korábbi 18,8-ról 20,7 százalékra nőtt, 2008-ban csak 14,5 százalék volt ez a részarány. Az export megyénkben az országos és régiós mértéket is jelentősen meghaladva 16 százalékkal bővült, elérte a 647,4 milliárd forintot, ami 2009-ben mindössze alig valamivel több mint 267 milliárd forintot tett ki.

A TOP 100+200 kiadvány bemutatója kapcsán adták át a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Napló Szerkesztősége, mint a Pannon Lapok Társaságának tagja által alapított Az Év Vállalkozása Díjat. Ezt nagyvállalkozások kategóriájában az ajkai Bourns Kft., kisvállalkozások kategóriájában a Herenden működő Árkossy Bútor Kft. Kft. érdemelte ki, amivel együtt járt a Napló 500 ezer forint értékű hirdetési csomagja is. A Pannon Egyetem és a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által életre hívott „Kutatás-fejlesztési és innovációs” díjat 2014-ban a Nitrogénművek Zrt. kapta meg.

Élmezőnyben a PLT

Gazdasági hatással bírnak a hirdetések

A hirdetések és a reklámköltés pozitív hatással van a gazdaságra, jelentette ki Szabó Miklós, a Pannon Lapok Társasága (PLT) ügyvezetésének elnöke.

A TOP100+200 összeállítás – amely mértékadó elemzésnek számít a gazdaság és a közélet szereplőinél – hiteles képet ad a megye gazdaságáról, fogalmazott Szabó Miklós.

Emlékeztetett, az idei kiadvány minden eddiginél szélesebb kört ölel fel, a benne szereplő cégek a megye gazdasági potenciáljának több mint nyolcvan százalékát képviselik.



A reklámozás bizonyíthatóan pozitívan hat vissza a gazdaságra, mondta el Szabó Miklós, a PLT ügyvezetésének elnöke
Fotó: Penovác Károly


Kiemelte, a gazdaság állapota szoros összefüggést mutat a PLT teljesítményével és az itt működő cégek hirdetési hajlandóságával is. A reklámozás bizonyíthatóan pozitívan hat vissza a gazdaságra, mondta, majd példákkal támasztotta alá az elmondottakat: a Veszprém megyei ipari termelés és értékesítés volumenindexe 15 százalékkal nőtt 2014 első felében, s hasonló emelkedést mutat a PLT hirdetési bevétel bridge mutatója is ugyanebben az időszakban.

Az ügyvezető elmondta, a PLT cégcsoport tagjai és leányvállalatai is jól teljesítettek az elmúlt időszakban, a cég a nettó árbevétel alapján a 29. helyen állt a megyében a 2013-as adatok szerint. A társaságot bemutató kisfilmben elhangzott, a PLT kiadásában megjelenő napilapok 175 ezres példányszámban jelennek meg, s 608 ezer olvasót érnek el, valamint egyre népszerűbbek a lapcsoport weboldalai is.

A fórumon levetítették a nemesvámosi MTD Hungária Kft. és a sümegi Hotel Kapitányt bemutató kisfilmet is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!