Gazdaság

2014.12.09. 14:40

Adóhiányt tártak fel az ellenőrzött vállalkozások kétharmadánál

Megyei körkép - Az év első kilenc hónapjában ellenőrzött cégek csaknem kétharmadánál az derült ki, hogy a törvényben megszabottnál 515 milliárd forinttal kevesebb adót vallottak be. A megállapított hiány 19 százalékkal nagyobb a tavalyinál.

Tremmer Tamás

Idén az első három negyedévben az adóellenőrök a bevallás utólagos ellenőrzésére 24 523 cégnél vizsgálódtak, és 15 396 társaságnál, azaz csaknem kétharmaduknál (63 százalékuk) derült ki, hogy a törvényben megszabottnál összesen mintegy 515 milliárd forinttal kevesebb adót vallottak be, tájékoztat a feketelista.hu. A megállapított hiány 19 százalékkal nagyobb a tavalyinál. Adóhiány feltárása esetén az adóhivatal a hiány felének megfelelő bírsággal is sújtja a céget. Amennyiben pedig a hiány a bevétel eltitkolásával, a könyvek, bizonylatok meghamisításával, megsemmisítésével függ össze, az adóbírság mértéke az adóhiány kétszerese. Az adóbevallást elmulasztó vagy meghamisító társaság jogkövetkezményként késedelmi pótlék kiszabására is számíthat. Ennek mértéke minden naptári nap után az érvényes jegybanki alapkamat kétszeresének 365-öd része. A késedelmi pótlék legfeljebb három évre számítható fel.

Az adóhatóság negyedévenként nyilvánosságra hozza azoknak a cégeknek a listáját, amelyek adóhiánya 180 napja folyamatosan meghaladja a 100 millió forintot (egyben közzéteszi az olyan magánszemélyek nevét is, akiknél több mint tízmillió forint adóhiányt állapított meg). A harmadik negyedévi listán 158 cég szerepel. (Az első negyedévben 103, a másodikban 112 vállalkozás 100 millió forint feletti adóhiányát tárták fel az ellenőrök.) Az adóhiányos cégekről közzétett listák nemcsak az adófizetési morált, hanem a társaságok gazdasági, működési körülményeit is jellemzik. Nem véletlen, hogy a listán alig találni működő céget. Az érintett 158 társaság közül 138-cal szemben különböző hatósági eljárások vannak folyamatban: 103 cég adószámát már törölték, tíz társaság adószámát felfüggesztették, 23 vállalkozás pedig kényszertörlési eljárás alatt áll. (Két cégnek a végelszámolása van folyamatban). A listán szereplő cégek mintegy kétharmada (109) fővárosi címen van bejelentve, amelyből szinte valamennyi – 158-ból 153 cég – korlátolt felelősségű társaság, csak egy részvénytársaság és két betéti társaság került a nagyok közé.

Az adóhiány nagyságát tekintve a lista „élén" 2,258 milliárd forinttal a budapesti Elektronika 24 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. áll, de ehhez hozzá kell még számolni a jogkövetkezmények 2,241 milliárd forintra rúgó összegét is. Így a teljes tartozása 4,5 milliárd forintot tesz ki. A második „helyezett" az apátfalvai Meat-eximp Kft. 2,046 milliárdos adóhiánnyal, ám a jogkövetkezmények összege is 3,421 milliárd forint, és így 5,467 milliárdos tartozásával méltán kerülhetett volna az első helyre. Pláne, ha tovább olvassuk a névsort és kiderül, hogy a hatodik helyet is ez a társaság foglalja el. Más ellenőrzésekkel további 978 millió forint adóhiányt tártak fel nála, és a jogkövetkezmények erre még „ráhúztak" 1,816 milliárdot. Ha ezeket is hozzáadjuk az előzőekhez, horribilis összeg: 8,262 milliárd forint jön ki.

A százmillió forint feletti adóhiányú cégek listáján kettő található Veszprém megyéből: a veszprémi Super R Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., valamint a balatonfüredi L-Dixol International Kft.

Magánszemélyek kétszázmilliárdja

Az adóhatóság harmadik negyedév végi teljes nyilvántartásában 1 657 138 adós neve szerepel, ők összesen 2353,5 milliárd forinttal tartoznak. Az egy évvel korábbihoz képest az adósok száma két százalékkal, a tartozások összege viszont 17 százalékkal nőtt. A jelentős növekedést egyértelműen a nem működő cégek adótartozásának gyarapodása okozta; 116 560 társaság összesen 1877,5 milliárd forint adóhátralékot halmozott fel. A működő cégek körében viszont az adómorál javulása tapasztalható: igaz ugyan, hogy a társaságoknak több mint a fele – 341 910 cég – 288 milliárd forinttal adósa a NAV-nak, de számuk két százalékkal, adótartozásuk összege pedig 11 százalékkal kisebb, mint egy évvel ezelőtt volt. A teljes képhez tartozik, hogy az adóhatóság 1 171 560 magánszemélytől is várja 187,7 milliárd forint adó befizetését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!