Gazdaság

2014.12.21. 14:50

Bertók Botond vehette át idén az önkormányzat Polinszky-díját

Veszprém - Bertók Botond, a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karán működő IBM Szoftvertechnikai Kutatóközpont és a Nemzeti Infokommunikációs Koordinációs Központ alapító vezetője vehette át idén a Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata által alapított Polinszky-díjat.

Balassa Gergő

Ebből az alkalomból készítettünk vele interjút.

- Milyen érzés informatikusnak, informatika oktatónak lenni ma Magyarországon?

- Az informatika egy olyan szakma, amely életünk szinte minden területére kihat a használati eszközeink nagy részében található mikroelektronikai megoldásoknak köszönhetően. Óriási hiány van a világon informatikusokból, mivel az alkalmazásokhoz tartozó szoftverfejlesztés óriási mennyiségű emberi erőforrást igényel. A becslések szerint Magyarországon tízezer, Európában pedig kétszázezer informatikust azonnal el lehetne helyezni.

- Miért ennyire népszerű terület az informatika?

- Gyakran hangoztatott probléma, hogy ma Magyarországon az ipar nagy része összeszerelő ipar, ahol a hozzáadott érték az alkatrészben van, nem pedig az összeállítás módjában. Az informatika ezzel szemben egy olyan kitörési lehetőség, amely kevés erőforrással és magas hozzáadott értékkel állít elő versenyképes termékeket. Ha megnézzük Kelet-Közép-Európa leggyorsabban fejlődő vállalkozásait, az első ötvenből negyvennyolc kapcsolódik az informatikához, szerencsére sok magyar is van közöttük. Nem tudunk a létszámban versenyképesek lenni Indiával vagy Kínával, azonban a műszaki informatikai karon végzett hallgatóknak olyan erős elméleti háttere van, melyből kinőhetnek alapjaiban új gondolatokat tartalmazó, innovatív ötletekre épülő megoldások, ahogy ezt láthattuk is a volt veszprémi diákok által alapított Balabit és NNG példáján.

- Mennyire jár együtt a kutatói pálya kudarcokkal, csalódásokkal?

- A sikeres kutatói pályára állás kulcsa, hogy olyan csapathoz kell csatlakozni, amely a világ élvonalában van, és onnan elrugaszkodva, az újabb eredmények is jó eséllyel lesznek versenyképesek. A műszaki informatikai karon több ilyen kutatócsoport van, ahol a fiatal kutatók emiatt sikeresek.

- Mit jelent egy kutató életében és szakmai pályafutásában egy díj, elismerés?

- A Pannon Egyetemen sok olyan tevékenységet folytatunk, mely elismerésre érdemes. Felvállaljuk annak felelősségét, hogy mind a kutatásban mind az oktatásban az informatika tudásközpontjaként működünk Magyarországon; tehetséggondozó programot hoztunk létre középiskolásoknak, informatikai versenyeket hívunk életre számukra. Ugyanakkor, ahogy a közmondás is tartja: nehezen lesz valaki próféta a saját hazájában, számomra ezért fontos a város által adott Polinszky-díj. Szeretek itt dolgozni, már középiskolába is Veszprémbe jártam, itt éljük a mindennapi életünket családommal, jól esik, hogy a körülöttünk lévő emberek elismerik azt, amit csinálunk. Veszprém olyan életminőséget jelent, amit nem szívesen adnék fel.

Tehetséggondozó programot hoztunk létre középiskolásoknak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!