Gazdaság

2014.12.18. 18:37

Kell a vasárnap - Azt kérik, a köztársasági elnök ne írja alá a törvényt

Ígéretét betartotta a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ), csütörtökön levélben fordultak a nemzetgazdasági miniszterhez és a köztársasági elnökhöz, mert szerintük a vasárnapi zárva tartás bevezetése súlyos csapás a boltokban dolgozókra.

Tremmer Tamás

A (KASZ) Sáling József elnök aláírásával csütörtökön levélben fordult Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez és Áder János köztársasági elnökhöz annak kapcsán, hogy december 16-án a kereskedelmi ágazatban dolgozók sorsát meghatározó döntés született a magyar Országgyűlésben. Olyan törvényjavaslatot fogadott el a kormánypárti többség, amely a foglalkoztatás bővítése, a stabil munkahelyek ellen hat. Minderről Mürkl Mónika, a KASZ Veszprém-Fejér Megye titkára tájékoztatta lapunkat.

Azt írták, hogy a szervezet korábban támogatója, sőt az egyik kezdeményezője volt a vasárnapi zárva tartás kérdésének. Ugyanakkor most sem, sőt eddig sem értettek egyet olyan változtatással, amelynek eredményeképpen csökkenhet a dolgozók jövedelme, illetve kevesebb ember dolgozhat a jövőben. Azt látják, hogy a jelenlegi gazdasági körülmények között az üzletek nyitva tartásáról szóló szabályozás rossz irányba ment. Nem foglalkoznak azzal, hogy nagy a dolgozók leterheltsége, folyamatosak a jogszabálysértések, és egyre erősebb a munkahelyi stressz. Ezzel szemben a kormánypárti többség csak a serpenyő egyik oldalát nézte, hibásan.

A KASZ, mint a kereskedelmi ágazat legnagyobb, reprezentatív munkavállalói érdekképviseleti szervezete támogatásával aláírásgyűjtés kezdődött a nagyobb élelmiszerláncoknál dolgozó munkavállalók körében. Ennek során az aláírásgyűjtésben részt vett üzletekben a dolgozók közel 90 százaléka elutasította a vasárnapi zárva tartást. Azaz több mint tízezer dolgozó a nevét és személyes adataikat felvállalva kiállt a vasárnapi nyitva tartás mellett. Mindezt azért, hogy a változás révén ne kerüljön veszélybe korábbi bérük, vagy akár munkahelyük.

A kereskedők nem szeretnénk mást, csak békét a kereskedelemben. A törvényjavaslat viszont nem várt csapás a dolgozók számára, ezért arra kérik Áder Jánost, hogy ne írja alá a törvényt, éljen törvény adta jogával, küldje vissza azt az Országgyűlésnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!