Gazdaság

2015.01.29. 11:38

Együtt lépnek fel a vasárnapi zárva tartás ellen

Helytelenítik a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényt, ezért együtt lép fel ellene a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (Liga) és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ).

Tremmer Tamás

Írásban is rögzítette együttműködését a Liga és a VOSZ, a két szervezet a kiskereskedelmi szektorban a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény kérdésében egyeztetett, tájékoztatta lapunkat Gazsi Attila, a VOSZ megyei elnöke.

Szakmai meggyőződésük alapján egyetértenek abban, hogy a szóban forgó törvény hatályba lépése a munkavállalók számára jelentős elbocsátásokkal, a munkáltatók számára komoly bevételkieséssel járhat, továbbá az állami költségvetés számára – a csökkenő bolti kiskereskedelmi forgalom hatására –alacsonyabb általános forgalmiadó-bevételt eredményez. Szerintük a költségvetési bevétel kiesését a lakosságra kivetett vagy áthárított adókkal tudják csak ellensúlyozni. Éppen ezért a tervezett intézkedés nem szolgálja sem a munkaadók, sem a munkavállalók, sem a nemzetgazdaság érdekeit. Felek szilád álláspontja, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnapi nyitva tartása széleskörű társadalmi igényeken alapul.

Mindezek alapján támogatják a kiskereskedelmi üzletek vasárnapi nyitva tartásának korábbi szabályozását, melynek érdekében együttesen népszavazást kezdeményeznek. A Liga és a VOSZ egyetértenek abban is, hogy a vasárnapi munkavégzés esetén járó bérpótlék mértéke a jelenlegi mértéknél lényegesen magasabb szinten határozzák meg. A munkáltató a jelenlegi egy helyett kettő vasárnapi pihenőnapot biztosítson havonta a munkavállalók számára. A vasárnapi munkavégzés kötelező elrendelhetőségét a törvény munkavállalónként évente 12 napban határozza meg, ezen mérték feletti vasárnapi munkavégzésre pedig kizárólag a munkáltató és a munkavállaló közös megegyezésével kerülhessen sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!