Gazdaság

2015.01.16. 11:20

Január elejétől több ponton változott a Munka törvénykönyve

A gyermeket nevelő szülőknek kedvére változott a Munka törvénykönyve. Ez évtől már az apának is jár pótszabadság.

Tremmer Tamás

Munka törvénykönyve (Mt.) és a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.) egyaránt több ponton módosult január elejétől. A legfontosabb változásokról Barbarics Tamást kérdeztük. Az ügyvéd elmondta, változtattak az Mt. azon rendelkezésén, amely előírja a kötelező részmunkaidős foglalkoztatás lehetőségét, méghozzá úgy, hogy ezzel a gyermeket nevelő szülőknek kedveznek. Eddig a gyermek 3 éves koráig kérhette a munkavállaló a munkaszerződés módosítását. Mostantól a munkáltató a munkavállaló ajánlatára a gyermek 3 éves koráig, három vagy több gyermeket nevelő munkavállaló esetén viszont a gyermek 5 éves koráig köteles a munkaszerződést az általános teljes napi munkaidő felének megfelelő tartamú részmunkaidőre módosítani.Korábban úgy szólt a szabály, hogy a naptári évenként harminc napot meg nem haladó keresőképtelenség számít munkában töltött időnek, azaz a hosszabb tartamú keresőképtelenség arányosan csökkenti a munkavállaló szabadságát. Csakhogy ez nem felelt meg az uniós szabályoknak, január 1-től a keresőképtelenség teljes egészében szabadságra jogosít, annak időtartamától függetlenül.

A vezetőkre vonatkozó szabályok úgyszintén módosultak, így mostantól a vezető beosztású alkalmazott is felmondási tilalom alatt áll a várandósság, a szülési szabadság alatt, illetve a nő jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésének, de legfeljebb ennek megkezdésétől számított hat hónap tartama alatt.

Az Mt. pontosítja azt is, ki minősül három vagy több gyermeket nevelő munkavállalónak: az, aki a családok támogatásáról szóló törvény szerint szülőként legalább három gyermekre tekintettel családi pótlékra jogosult és gyermekgondozási díjban vagy gyermekgondozási segélyben részesült vagy részesül, vagy gyermeknevelési támogatásban részesült vagy részesül.

Szintén ez év elejétől módosult a Kjt. is. Érdekesebb változtatások: a törvény úgy rendelkezik, hogy a teljes munkaidőben foglalkoztatott közalkalmazott írásbeli kérelmére a munkáltató köteles a kinevezésben heti 20 órás részmunkaidőt kikötni, ha a közalkalmazott a kérelem benyújtásakor az fizetés nélküli szabadságot vesz igénybe a gyermek gondozása céljából. A kérelem alapján kikötött részmunkaidőben a munkáltató a közalkalmazottat a kérelem szerinti időpontig, de legfeljebb a gyermek 3 éves koráig, három vagy több gyermeket nevelő közalkalmazott esetén a gyermek 5 éves koráig köteles foglalkoztatni. Ezt követően a közalkalmazott munkaidejét a kérelem benyújtása előtti mérték szerint kell megállapítani.

A törvény rendelkezik az apánknak járó pótszabadságról is. Így gyermek születése esetén, legkésőbb a születést követő 2. hónap végéig öt, ikergyermekek születése esetén hét munkanap pótszabadság jár az apának, amelyet kérésének megfelelő időpontban kell kiadni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!