Gazdaság

2015.01.29. 11:35

Megvédik a lápot, a Miklád-tavat

Helyreállítja a Miklád-tavat és annak környezetét a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság. A gátak megerősítésére, a zsilipek cseréjére folyamatban van, új gát építésére csak a terület száradása után kerülhet sor.

Tremmer Tamás

Népszerű hely volt a gyulafirátótiak körében a település határában fekvő Miklád-tó, ahova horgászok is szívesen jártak. Csakhogy a tó vízszintje folyamatosan ingadozott, volt, hogy ki is száradt, a hely varázsa megszűnt. Mivel a gátak és műszaki létesítményei elavultak, ezért felújításuk elkerülhetetlen volt. A BfNPI helyreállítási, élőhelyvédelmi programot indított a tó és környezetének megmentéséért. Mészáros András természetvédelmi őrtől megtudtuk, a munkát ősszel kezdték, befejezését ez év tavaszára tervezik.

A Gyulafirátót határában fekvő Miklád ex lege (a törvény erejénél fogva védett) láp szíve egy gátrendszer, mely a környező élőhelyeken a magas talajvizszintet biztosítja. Az egyes tározóterek vízszintszabályozását biztosító meglévő, elavult zsilipeket átépítik, a vízszintszabályozást biztosító berendezéseket pótolják. A műszaki létesítmények felújításával és a terület vízellátásának természetvédelmi célú szabályozásával a terület természetessége javítható. Mintegy 5,5 hektárnyi területen vágtak ki elvadult cserjét.

A Miklád területén tervezett beruházás célja az ex lege láp vizes élőhelyeinek jó természeti állapotban történő megőrzése valamint természeti állapotának javítása, természeti értékeinek bemutatása. Az üde láprétek és a kékperjés láprétek természetességének és kiterjedtségének növekedése várható a vízvisszatartás hatására.

Mészáros András ismertette a tó körüli beruházás terveit
Fotó: Balogh Ákos

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő ingatlanokon kívül értékes gyepek találhatók magántulajdonban is. Ezek egy részének megvásárlása (főként a szomszédos területek) megtörtént, így a szükséges természetvédelmi kezeléseket és fejlesztéseket itt is elvégezhetőek. A terület természeti értékeinek, az egyedülálló vizes élőhely bemutatása érdekében tanösvény létesítését is tervezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!