Gazdaság

2015.02.10. 10:44

Elhatárolódik a csalástól az Euronics műszaki áruházláncot működtető veszprémi cég

Veszprém – Az Euronics műszaki áruházláncot működtető veszprémi vállalat nem érintett az adóhatóság által felgöngyölített áfacsalásban. A Vöröskő Kft. elhatárolódik a jogsértéstől.

Tremmer Tamás

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szervereket, illetve azon tárolt adatokat foglalt le elektronikai kereskedőcégeknél a közelmúltban. Az eset kapcsán kiadott adóhatósági közleményben az állt, hogy elektronikai cikkekkel áfát csaló csoportot lepleztek le a hivatal nyomozói, az ügyben tizenkét ember előzetes letartóztatásba került. A NAV közleménye szerint a bűnszervezet a Magyarországon beszerzett termékeket papíron utaztatta Szlovákiába. A szervezethez tartozó szlovák cég továbbadta az árut a szintén a körhöz tartozó magyar vállalkozásoknak. Így a közösségi értékesítés alapján egyrészt visszaigényelték az áfát, másrészt a papíron történt uniós beszerzés után már nem fizettek adót a láncolatban szereplő cégek. Mindeközben az áru valójában Magyarországon maradt, és főként internetes áruházakon keresztül forgalmazták.

A milliárdos nagyságrendű áfacsalásban érintettek a Bravotech Kft. tulajdonosai is. Ismeretes, ez a hódmezővásárhelyi cég a veszprémi Vöröskő Kft-vel együtt üzemeltette az Euronics műszaki áruházláncot. Fajcsi Róbert, a Vöröskő Kft. ügyvezetője lapunkkal közölte, semmi közük a csaláshoz. A veszprémi társaságot 1989-ben alapították, tulajdonosai magyar magánszemélyek. A vállalkozás – akárcsak a Bravotech Kft. – 2001-ben csatlakozott az Euronics International Ltd. nemzetközi beszerzési társuláshoz. A két magyarországi cég franchise partnerként üzemeltette a hazai Euronics boltokat. Az ügyvezető hangsúlyozta, a Vöröskő és a Bravotech stratégiailag, cégjogilag, szervezetileg különálló cégek voltak, kizárólag a boltjaikon szereplő Euronics logó volt a közös pont. A 2013. nyarán aláírt megállapodás értelmében ez is megszűnt: 2014. január 1-jétől Magyarországon kizárólag a Vöröskő Kft. vált jogosulttá az Euronics márkanév használatára. (A hódmezővásárhelyiek közben egy másik beszerzési társuláshoz csatlakoztak.) Az ügyvezető jelezte, a társaság teljes mértékben elhatárolódik a jogsértéstől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában