Gazdaság

2015.03.05. 15:09

3,4 milliárd forintos beruházással 33 település lerakóját rekultiválták

Czaun János, a társulás elnöke elmondta, 158 Veszprém megyei település összefogásával egy modern, környezetbarát hulladék­gazdálkodási rendszert sikerült kiépíteni.

Tremmer Tamás

Ez azonban új problémát is generált: mi legyen a hátrahagyott szilárdhulladék lerakókkal? A megoldás a rekultiváció. A munkát 2011-ben kezdték, s tavaly ősszel fejezték be.

Zbiskó Lászlóné projektvezető arról tájékoztatott, hogy a rekultiváció eltérő műszaki megoldásokkal zajlott a különböző lerakóknál, attól függően, hogy milyen régen hagytak fel az adott szemétteleppel, és milyen a hulladék összetétele. A munka során 390 ezer négyzetméter felületet állítottak helyre, ami több mint három millió köbméter hulladékot tartalmazott.

A projekt eredményekét a 33 lerakó környezetében megszűnt a környezetszennyezés, a rendezetlen lerakó zavaró tájképi hatása, tisztultak a felszíni és a felszín alatti vizek. A munka 78 ezer lakókörnyezetét érintette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!