Gazdaság

2015.05.20. 14:16

Engedélyezte a Mal két üzletágának eladását a GVH

Engedélyezte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy a Mal Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. timföld üzletága a Silkem Hungary Kft. részévé, hidrát üzletága pedig az Inotal Hidrát Hidrátgyártó Kft. részévé váljon.

A GVH szerdai tájékoztatása szerint a Mal timföld üzletág részét képezi a timföld divízió és kalcinálás őrlés üzem eszközei, ingatlanjai és készlete, a hidrát üzletág pedig magába foglalja a hidrát szárítás és őrlés üzem eszközeit, ingatlanjait és készletét.

A versenyhivatal a timföld üzletágat érintő összefonódás hatásainak értékelésekor megállapította, hogy ugyan mind a Silkem-csoport, mind a timföld üzletág foglalkozik nem kohászati timföld termékek gyártásával és forgalmazásával, azonban e két vállalkozáscsoport együttes piaci részesedése a legalább európai méretű piacon sem éri el a 20 százalékos mértéket.

A GVH a hidrát üzletág eladásának versenyjogi hatásait értékelve figyelembe vette a timföld üzletágat érintő összefonódás engedélyezését, azonban ezzel együtt sem volt azonosítható olyan piaci kapcsolat az érintett vállalkozáscsoportok tevékenységei között, amelynek alapján az összefonódás versenyaggályokra adna alapot - közölték.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt - az ügyben elkészült vádirat nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

A kormány 2012. szeptember 20-án stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a vállalatot, amely a katasztrófa óta jelentős likviditási nehézségekkel küzdött. A Veszprémi Törvényszék 2013 februárjában elrendelte az ajkai timföldgyár felszámolását, majd átvette irányítását az állami vagyonfelügyelő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!