Gazdaság

2015.08.24. 15:02

Gerstmár Ferenc: Nagy lehetőség a Balatoni Korona, élnünk kellene vele

Veszprém - Nagy lehetőséget hordoznak magukban a pénzhelyettesítő helyi fizetőeszközök: megtartják a helyben keletkező gazdasági erőt, ápolják az egyedi szellemi-kulturális örökséget. Ezt külföldi példák jól mutatják. Viszont csak akkor váltják be a hozzá fűzött reményeket, ha minél többen használjuk – nyilatkozta lapunknak Gerstmár Ferenc önkormányzati képviselő.

Szám Dorottya

- Az LMP helyi csoportja kezdetek óta támogatta a három és fél évvel ezelőtt Veszprémben és térségében bevezetett Balatoni Koronát. Ugyanakkor többször jeleztük, hogy sikere leginkább azon múlik, hogy az itt élők mennyire érzik magukénak, illetőleg, hogy a helyi vállalkozások mekkora körét sikerül bevonni az elfogadói közé. Véleményünk szerint a három és fél év nem kevés idő, ezért szeretnénk az eredményekről tájékozódni, még inkább eredményeket látni.

Gerstmár Ferenc LMP-s önkormányzati képviselő
Fotó: Szám Dorottya

Lendületet adhatna a Koronának, ha a helyi pénzek beépülnének a béren kívüli juttatások körébe. A Nemzetgazdasági Minisztérium sajnálatos módon elutasította az erre irányuló kérelmet. Valahol érthető, hogy kicsi az érdeklődés a Balatoni Korona iránt, hiszen mindössze hét helyen vásárolható a pénzhelyettesítő. Aki helyi pénzhez akar jutni, annak ez komolyabb erőfeszítésébe kerül, hiszen fel kell keresnie a jellemzően korlátozott nyitvatartással működő kibocsátóhelyeket – nyilatkozta az önkormányzati képviselő, majd hozzátette, hogy hozzáférhetőbbé kell tenni a Balatoni Koronát, céljáról jó lenne minél több csatornán tájékoztatni az embereket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!