Gazdaság

2015.11.26. 14:55

A Balaton a horgászoké

Megyei körkép – A balatoni halászat megszűnését követően a horgászoké a főszerep a tónál. A horgászturizmus erősödése jótékony hatással lehet az idegenforgalomra. A tógazda kezdeményezésére azonban nem minden település egyformán nyitott.

Tremmer Tamás

A halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvény 2013. szeptember 1-jén hatályba, ennek nyomán december 5-én felfüggesztették a balatoni halászatot. Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit (BHN) Zrt. vezérigazgatója részéről mindez logikus lépés volt. Hogy miért? A korábbi állapot egyszerű jogsérelem volt a horgásztársadalom részéről, ezzel kiiktatták a velük való legfőbb konfliktusforrást. A halászat leállításával a BHN megszabadult a veszteséges ágazattól. Erősödött a bizalom a horgászok részéről, ami a balatoni horgászjegy vásárlások emelkedésében is tetten érhető.

A vezérigazgató hangsúlyozta, a Balaton hazánk legnagyobb természetes tava. Nagy a tófelület, sekély a víz, stabil a vízminőség. Viszont a halak szaporodási lehetőségei beszűkültek. A tó nagyon kitett az időjárás változásainak (szél, csapadékszegénység, klímaváltozás).

Mindezzel együtt a Balaton különleges rendeltetésű vízterület, amiről a földművelésügyi miniszter júliusban határozott. Mindez a génállomány megőrzése érdekében, természetvédelmi érdekek érvényesítése miatt; oktatási és kutatási célból, valamint országos jelentőségű turisztikai érdekek érvényesítése miatt történt.

Horváth Lajos idén ősszel Zánkán fogta ezt a 17,5 kilogrammos pontyot 
Fotó: Tremmer Tamás

Szári Zsolt jelezte, a halászat leállításával az egyik fő akadály elhárult, megnyílt a lehetőség a horgászturizmus fejlesztésére. A horgászat jó eszköz a turisztikai szezon hosszabbítására, csakhogy kevés a parti horgászhely. Szűkösek a csónakkikötők, ezek létesítése rendkívül nehéz, és nagyon sokba is kerül. Megjegyezte, a horgászturizmus néha sokadrangú balatoni turisztikai szempont

Idén két nemzetközi bojlisversenyt is rendeztek a Balatonnál, amelynek Európa-szerte híre ment. Várható, hogy jövőre még nagyobb létszámot fogad a tó. A behúzós horgászat fellegvára lehetne a Balaton, a tó nagy pontyai jelentős természeti értéket képviselnek, és turisztikai vonzerőt jelentenek. A bojlizás főleg a nyári szezonon kívüli tevékenység, jelentős és értékes bevételforrás. Nagy a helyigénye, a pecás több napon keresztül foglalja a helyet, ezért néha a helyi horgászok ellenszenvét is kivívják.

Szári Zsolt a Balatoni Szövetségen keresztül a balatoni önkormányzatokhoz fordult, hogy a horgászturisztika fellendítése érdekében a behúzós horgászatra jelöljenek ki alkalmas helyeket. Volt, amelyik támogatta a kezdeményezést, de volt elutasítás és válasz nélkül hagyás is.

Mindenesetre a BHN élni kíván a meglévő lehetőségekkel. A szabad partszakaszokat – így például a strandokat – mind nagyobb mértékben kívánják bevonni a horgászatba.

A horgásznak a legfőbb szempont azonban a hal. Erről a BHN telepítéssel gondoskodik. Idén 350 tonna pontyot, 250 ezer darab előnevelt csukát, 4500 darab egynyaras süllőt, 1,5 tonna compót, 750 kilogramm kétnyaras harcsát, valamint a 650 darab menyhalat tettek, illetve tesznek a tóba.

 

Kép alá:

Horváth Lajos idén ősszel Zánkán fogta ezt a 17,5 kilogrammos pontyot

 

Fotó: Tremmer Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!