Gazdaság

2015.11.06. 11:31

Kötelező szolgáltatás a hulladékgyűjtés

Veszprém – A hulladékgyűjtés a vonatkozó törvény szabályozása alapján egy kötelező jelleggel igénybe veendő szolgáltatás.

Szám Dorottya

Az önkormányzat köteles elvinni a hulladékot, a lakos pedig köteles ezt a szolgáltatást igénybe venni – tudtuk meg Czaun Jánostól, az Észak-balatoni Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás elnökétől.

Mint arról a Napló korábban beszámolt, Szűcs István herendi lakos azzal kereste meg a Naplót, hogy szerinte igazságtalan a jelenlegi hulladékgazdálkodási rendszer, mert az – vélekedése szerint – nem ösztönzi a lakosságot a hulladék csökkentésére.

– Mindegy, hogy egy házban hány személy él és hány liter hulladék keletkezik, ugyanazt a tarifát kell fizetni az elszállításért – érvelt az olvasó.

Czaun János (Fotó: Penovác Károly)

Czaun János a Naplónak elmondta, hogy a hulladékgyűjtés a vonatkozó törvény szabályozása alapján egy kötelező jelleggel igénybe veendő szolgáltatás. Ez két dolgot jelent. Egyrészt az önkormányzatnak kötelessége minden magyarországi háztartástól elvinni a szemetet. Ez alól nem lehet kibújni. Évi 52 alkalommal el kell vinni a szemetet ott, ahol szerves hulladék is képződik. Ezekben a kérdésekben sem a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt.-nek, sem az Észak-balatoni Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulásnak nincs mérlegelési jogköre. Másfelől a lakosságnak a szolgáltatást kötelező igénybe vennie. Nem mondhatja azt a tisztelt lakos, hogy nem fizet hulladékszállítási díjat, mert nem termel hulladékot. Akármilyen környezettudatos életformát választ, fizetnie kell az önkormányzatnak. Az önkormányzatot törvény védi. Az elmaradt rezsitartozás két esetben – a kéményseprésnél és a hulladékgazdálkodásnál – adó módjára behajtható.

– Én megértem, sőt, támogatom azokat, akik igyekeznek környezettudatosan élni és ezáltal kevesebb hulladékot termelni. Mi magunk is arra törekszünk, hogy a lakosság minél kevesebb hulladékot termeljen. Ezért építettünk ki hozzávetőleg 600 szelektív hulladékgyűjtő szigetet a társulás területén Veszprém megyében. Ennek köszönhetően folyamatosan nő a szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége és ezzel egy időben csökken a vegyesen gyűjtött kommunális hulladék. Komplex szolgáltatást nyújtunk. Minden héten, időjárási viszonyokra való tekintet nélkül elszállítjuk a hulladékot. Függetlenül attól, hogy a lakók termelnek-e szemetet, kötelesek vagyunk minden utcát végigjárni. Hiszen kötelességünk lehetőséget biztosítani, hogy igénybe vegyék a szolgáltatást, amelynek költsége nem merül ki az elszállítással. A hulladékot kezelni kell, valamint  a szolgáltatással érintett hulladékgazdálkodási létesítményeket fenn kell tartani és üzemeltetni – fogalmazott Czaun János. Hozzátette, hogy Veszprém környékén számos illegális hulladéklerakót találunk, a hatvanliteres minimális edénytérfogat indokolt.

– Voltak olyan próbálkozások más régiókban, más szolgáltatóknál, például Bécsben, hogy mérték a keletkezett hulladék mennyiségét és azzal arányos szállítási díjat állapítottak meg. Az történt, hogy az osztrák polgárok a szomszéd kukájába hordták a szemetüket, amiből állandó viták lettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!