Gazdaság

2015.12.22. 20:34

Gazdát cserélt a bútorgyár

Veszprém – Új tulajdonosa van a patinás Balaton Bútorgyárnak, amelyet a Fotex-holdingtól a Glamorous Kft. vásárolta meg.

Tremmer Tamás

Egy napokban napvilágot látott hír szerint a többek között fodrászszékeket gyártó Glamorous Kft. ősszel megvásárolta a veszprémi Balaton Bútorgyárat. Cégbírósági adatok szerint a vevő társaság a Magyar Stratégiai Zrt. többségi tulajdonában áll, amely Matolcsy Ádám cége.

A bútorgyár több mint százéves múltra tekinthet vissza. A társaságot 1993-ban a Fotex Rt. privatizálta. A gyár a veszprémi belvárosból 2006-ban költözött a város ipari zónájába. Előtte azonban – még 2005-ben – a társaságot háromfelé választották: a gyártást a Bebufa Kft. végezte; az ingatlan, az épületek a Székhely Kft.-hez kerültek; a kereskedelmet a Balaton Bútor Zrt. végezte. Mindhárom társaság 100 százalékban Fotex-tulajdonban volt. 2008 decemberében a Bebufa beolvadt a Balaton Bútorba, ezzel egy időben részvénytársaságból kft.-vé alakult.

A tulajdonosváltást megerősítette Pauer Anna, a Balaton Bútor Kft. ügyvezetője. Közölte, a termelő céget vásárolta meg a Glamorous, a telephely azonban továbbra is a Fotex vagyoneleme maradt.

Jelezte, a bútoripar nehéz helyzete ellenére sikerült növelniük az árbevételüket. Amerikába, Angliába, Svédországba szállítanak, de kaptak megrendelést Ausztráliából is. Az angol piacra idén kezdték el gyártani a March márkanévre hallgató széket, amelyet a Parker toll kifejlesztője tervezett.

Lapunknak elmondta, a bútorgyár elmúlt két évtizedét az jellemezte, hogy mindent saját erőből oldottak meg, beleértve a telephelyváltást és a fejlesztéseket is. Ma 110-en dolgoznak a társaságnál, így középvállalatnak minősülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!