Gazdaság

2016.01.19. 16:55

Milliárdos a kár az áramlopás miatt

Veszprém – Az áramlopások mintegy 7 milliárd forintos kárt okoztak tavaly az E.Onnak, a teljes értékesített energiamennyiség 2-3 százalékát illegálisan vételezik a fogyasztók.

Szabó Péter Dániel

Egyházi Nikoletta mondta el mindezt lapunknak. Az E.On Hungária szóvivőjét a halálesettel végződött balatonkenesei eset miatt kerestük meg.

– A lakossági körben meghozott intézkedéseknek köszönhetően a vételezési morál javult, a szabálytalanságok száma 22 százalékkal csökkent, ám a kis- és középvállalkozások körében végzett ellenőrzések mást mutatnak, ott a feltárt szabálytalanságok száma 16 százalékkal emelkedett – mondta el a Naplónak a szóvivő.

Egyházi Nikoletta hozzátette, a szabálytalanul vételező helyek felderítése érdekében a cég energia-ellenőrei naponta végeznek méréseket a kiválasztott fogyasztási helyeken. – Két fő forrás alapján dolgozunk. Egyrészt a számlázási rendszerből kockázatértékelés alapján kiszűrt gyanús eseteket keressük fel, ez lehet például nagymértékű fogyasztásváltozás, de az is, ha egy ügyfelünk a kategóriájához képest keveset fogyaszt. A lakossági bejelentések száma is jelentős, országos szinten 8000 darab/év, mely  31 százalékos felderítési arányt eredményez.

– Sajnos minden igyekezetünk ellenére vannak, akik még mindig szabálytalan megoldásokhoz nyúlnak, ezzel veszélyeztetve önmaguk és környezetük testi épségét, életét. A jogtalan és szabálytalan beavatkozás típusa szerint 7500 forint, 15 000 forint, illetve 30 000 forint az amperenként fizetendő kötbér. Ez egy lakásfogyasztónál 10 ezertől 2 millióig terjedő büntetést eredményezhet, míg a nagyfogyasztók esetében akár 30 milliós is lehet a számla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!