Gazdaság

2016.05.25. 17:25

Eladó a vörösiszap - Vevőre várnak a Mal nem termelő üzletágai

Értékesítésre vár az ajkai cégnél az, ami nem a vegyipari technológia része - mondta a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. kapcsán a felszámoló.

Kovács Erika

A nyilvánosságra került, tervezett eladásokat érintő érdeklődésünkre a felszámolást végző Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. képviseletében Szegőné Kemerle Judit felszámolóbiztos megkeresésünkre többek között elmondta, a mindenki számára hozzáférhető és megtekinthető elektronikus értékesítési rendszer részletesen tartalmazza a céget érintően az egyes, eladásra váró tételeket.

Szegőné Kemerle Judit tájékoztatójából kiderült továbbá, a tervezett értékesítés kapcsán kimondottan olyan eszközökről van szó, melyek nem érintik a gyárnál a termelést, így a vegyipari technológiát. Ennek kapcsán példaként említette meg a Mal Zrt. gyártóeszközeit, irodai berendezéseit és laboratóriumait, autóit, szolgálati lakásokat, amiket egy csomagban összesen 500 millió forintért szeretne értékesíteni a Nemzeti Reorganizációs Non-profit Kft. A felszámoló elmondásából egyebek mellett kiderült az is, hogy értékesítésre vár a hozzávetőlegesen 30 millió tonnára tehető vörösiszap, de a pályázati kiírás még a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium jóváhagyására vár, és ez tudomása szerint ez idáig még nem történt meg.

A vörösiszap-katasztrófát követő helyreállítás során Kolontáron mementóként meghagytak egy
épületet. Ez ma az egyik emlékhely, a környékbeliek rendszeresen koszorúkat helyeznek el rajta
Fotó: Balogh Ákos

A Mal Zrt. közel 170 milliárdos adóssága kapcsán, amelyről a Világgazdaság értesült, azt mondta, a Mal Zrt.-t tekintve a Veszprémi Törvényszék megsemmisítette a 135 milliárd forint nagyságrendben kiszabott környezetvédelmi bírságot, és a hatóságot a bíróság új eljárás elvégzésére kötelezte.

Sajtóértesülések alapján az ajkai üzemnél a gyártási technológiát már korábban eladták, információnk szerint 17 milliárd forintért, a tervezettnél alacsonyabb áron.

Lapunk információi szerint a vevők az Inotal Alumíniumfeldolgozó Zrt.-ben is érdekelt Kálmán László csoportjához köthető cégek.

Korábban a Mal Zrt. kapcsán megírtuk, minden idők legnagyobb ipari és ökológiai katasztrófája 2010. október 4-én történt Magyarországon, amikor az ajkai timföldgyár tízes számú kazettájának gátja átszakadt, és egy-millió köbméter lúgos iszap ömlött a térségbe, Kolontárra, Devecserre, Somlóvásárhelyre. A vörösiszapömlés következtében tízen meghaltak, közel 300-an megsérültek, több mint száz embert kórházban ápoltak, 358 ház lakhatatlanná vált. Az állam 38 milliárd forintot költött a rehabilitációra. A ráfordítás megtérülésében aligha lehet bízni, ugyanis a most meghirdetett üzletágak eladásaiból befolyt pénzre a bankok számíthatnak. Ennek kapcsán a több károsultat képviselő Magyar György ügyvéd kifejtette: a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvény értelmében a kielégítési sorrend szerint a bankok mint zálogjogosultak előrébb helyezkednek el, mint a károsultak kártérítésből eredő követelései. Hozzátette, igényük lehet a károsultaknak a pénzösszegre, csak nem valószínű, hogy részesülni fognak abból.

Megírtuk korábban, hogy az ügynek összesen tizenöt vádlottja volt, első fokon mindenkit és valamennyi vádpont alól felmentett a tanácsvezető bíró idén a Veszprémi Törvényszéken. Az ügyben másodfokon a Győri Ítélőtábla hoz majd döntést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!