Gazdaság

2016.07.08. 20:05

Egyre kedveltebb a rozé - Megváltoztak a fogyasztói igények a balatoni régióban is

A fogyasztói igények hatására a Balaton borrégióban is egyre több borász készít rozét és gyöngyözőbort, állapítható meg a Balatoni Szövetség által tizennegyedszer megrendezett Balatoni borok versenyére nevezett nedűk alapján.

Zalai Hírlap

A mustrát a Pannon Egyetem Georgikon Karának kertészeti tanszéke szakmai irányításával rendezték meg. A versenyre 46 termelő nevezett közel 140 bormintával a balatoni borrégió hat borvidékéről. A legtöbb bor a badacsonyi, valamint a boglári borvidékről érkezett, a minták több mint fele fehérbor volt, és közel azonos arányban voltak jelen a vörös-, a rozé, a szénsavas és a desszertborok. Már e számok is tükrözik, hogy milyen területről származó s milyen fajták jellemzőek e régióra.

- Nagyon sokszínű a balatoni borrégió hat borvidéke: azért is tagolódik, mert mindegyik terület valamilyen jellegzetességében eltér egymástól. Így meg lehet mutatni egy adott térség lehetőségeit - emelte ki Kocsis László, a kertészeti tanszék vezetője.

A rozé és a gyöngyözőbor egyre kedveltebb, ám a fehérborok népszerűségét nem érik el az egyik zánkai borház tapasztalata szerint
Fotó: Balogh Ákos

A borrégióban egyaránt megtalálhatók világ-, regionális és helyi fajták. Új nemesítésű szőlők is megjelentek a versenyen.

- Például a desszertbor kategória győztese a Georgikon kar által nemesített szőlőből, a pátriából készült jégbor lett. Vagy megjelent a rózsakő, amely a badacsonyi kutatóintézet új nemesítésű fajtája, vagy a múlt században előállított cserszegi fűszeres, nektár, Rozália, Zeusz, zenit, Irsai Olivér. A világfajták mind a vörös, mind a fehérborok között ott vannak. Az előbbiek közül a cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, syrah fajtákból készült borok, míg utóbbiaknál a chardonnay és a sauvignon blanc is bizonyítja, hogy jó termőhelyük van a mi környezetünkben. A regionális fajták közül a legjellemzőbb az olaszrizling és a kékfrankos, amelyből nagyon szép tételeket neveztek a gazdák - mutatta be a Balaton borrégió főbb fajtáit az egyetemi tanár, aki a borverseny elnöki tisztségét töltötte be. Bár a versenyen nagyobb számban fehérborok képviseltették magukat, minőségi vörösek is jelen voltak, főként balatonboglári és Tihany környéki borászatoktól. A megyei termelők közül Badacsonyból elsősorban a borvidékre hagyományosan jellemző fehérborok, így a szürkebarát és az olaszrizling jelent meg, utóbbit Balaton-felvidéki és a Balatonfüred-csopaki borvidékről érkező borászok is előszeretettel nevezték a versenyre, mondta Szabó István, a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség elnöke, a zsűri tagja. Hozzátette, a 2015-ös évjáratú borok kiváló minőségűek voltak, ezt a verseny is bizonyította.

Ám nem csak a térség és a jellemző szőlőfajták határozzák meg, hogy milyen borok kerülnek a palackokba, majd a poharakba, a fogyasztói igények ugyanis folyamatosan változnak. Így egyre népszerűbb s korábban nem jellemző borokat is bíráltak.

Itt is születnek új szőlőfajták: a Georgikon kar kertészeti tanszékének ültetvényén Kocsis László
Fotó: Keszey Ágnes

- A rozé borok egyre nagyobb mennyiségben jelennek meg: ropogós, gyümölcsös, friss borokkal neveztek a termelők. Az elmúlt években hatalmas technológiai fejlődés volt, amely jól nyomon követhető a rozékban is. A borféle színben és ízhatásban is sokat változott, manapság már a hozzáadott szén-dioxiddal is nagyon jól bánnak a gazdák. A másik a gyöngyözőbor, ami egyre kedveltebb. A hazai technológiai feltételek is adottak, így sokat neveztek ebbe a kategóriába; a fiatalok kedvelt itala, üdítő jelleggel.

Az ország különböző részéről érkező szakemberek vakon kóstoltak, azaz csak a fajtát és az évjáratot ismerték, így a fajtajellegzetességeket és a stílusjegyeket figyelték és értékelték.

A zsűri egy nagyarany, huszonegy arany, 63 ezüst és 44 bronzérmet osztott ki. A különdíjas borok többsége a Dél-Balatonról került ki, Veszprém megyéből hat bor kapott arany elismerést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!