Gazdaság

2016.12.08. 17:15

Rend van körülöttük - Jubilál a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara

Veszprém - Minden nehézség ellenére tartja magát eredeti alapértékeihez a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara.

Tremmer Tamás

A köztestület háza táján rend van, a többi megyei kamara számára is példaértékű tevékenységet végeznek.

Megalapításának huszadik évfordulóját ünnepli a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara. A jubileum kapcsán tartott ünnepségen visszaemlékeztek arra, honnan is indultak, hova jutottak, és milyen utat járt be ez idő alatt a mérnöktársadalom. Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke ünnepi köszöntőjében kijelentette, egyszerű a helyzet: a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara körül rend van.

Ellátják klasszikus feladataikat, közel állnak a tagsághoz, amit mutat a gyarapodó taglétszám is. 11 szakcsoportjuk van, ami országos szinten kiemelkedő. Továbbképzéseik ugyancsak példaértékűek más kamarák számára. Hajtó Ödön, a Magyar Mérnöki Kamara első elnöke különleges ajándékot, egy 1956. október 22-én készült mérnökújság reprint változatát hozta magával, hiszen nemcsak a kamara jubilál, hanem forradalmi emlékévet is tartunk.

Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke ünnepi köszöntőjében kijelentette: a megyei kamara ellátja klasszikus feladatait, közel áll a tagsághoz Fotó: Pesthy Márton

Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke szerint a kamara védi tagjai érdekeit, támogatja a fiatalokat, hatékony szakmai munkát végez. Kifejtette, ma az élet minden területén egyre nagyobb szükség van a mérnöki szaktudásra. Veszprém polgármestere, Porga Gyula jelezte, a mérnökök példát mutatnak egységből. A műszaki értelmiség belefolyik a város mindennapjaiba. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora kijelentette, az intézmény és a kamara sorsa összefonódott, egyre intenzívebb az együttműködés a felek között.

A kamarává szerveződés előtörténetéről Márkusné Vörös Hajnalka, a Veszprém Megyei Levéltár főlevéltárosa emlékezett meg. Közölte, a mérnökök olyan örökség hordozói, amit érdemes megbecsülni. Zalavári István, a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara jelenlegi elnöke közölte, a kamarává válás első mérföldkövének a mérnökegylet 1989-es megalakulása számít. Az 1996. évi kamarai törvény felhatalmazása alapján jöhetett létre a mérnöki kamara. A Veszprém Megyei Mérnöki Kamara alakuló ülését 1996. november 11-én tartották. Erre emlékezett vissza a szervezet első elnöke, Horváth Attila.

A neves évforduló kapcsán elismeréseket is átadtak. Örökös tag címet kapott: Baráth Zoltán, Doszpoth József, Labudek Tibor és Máté Attila. Jubileumi emlékplakett elismerést vehetett át Bors István, Hankó András, Horváth Attila, Jankó Tamásné, Kugler Gyula, Nemes András László és Szurmai Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!