Gazdaság

2017.01.30. 17:30

Nem csak diplomásként lehet mintaszerű pályát befutni

Berhida - Nemcsak diplomás szakemberként lehet valaki híres és sikeres, szakmunkásként is halmozhatja a díjakat.

Piltman-Horváth Barbara

Nesó László ács és tetőfedő kitűnő példa arra, hogy ha valaki szereti a munkáját és jó is benne, akkor könnyedén érhet el sikereket.

Nesó László egymás után nyeri a szakma díjait, legyen szó valamelyik márka meghirdetett versenyéről, vagy érdekképviseleti szervezet megmérettetéséről, az ország első tíz legjobb szakembere között biztosan bent van. Szakértelmét az is mutatja, hogy annyira keresett, kénytelen munkát is visszamondani időhiány miatt.

Nesó László a szíve mélyén mindig is tudta, hogy ács lesz majd.

- Mindig is vonzott a fa, gyerekkoromban nagyon sokat barkácsoltam. Az idősebb testvéreim mindig azt mondták, nem kérnek semmit karácsonyra, csak fát meg szögeket, Laci úgyis készít nekünk valami játékot - mesélt a kezdetről a szakember.

A szakma szerelmese azonban családi nyomásra mégsem ácsnak, hanem karosszéria-lakatosnak jelentkezett.

Nesó László már kiskorában tudta, mivel szeretne foglalkozni, és úgy látszik, az élet őt igazolja Fotó: Pesthy Márton

- Furcsa módon viszont nem abba az iskolába került a jelentkezési lapom, amelyikbe beadtam, hanem egy teljesen másikba. Jött a válaszlevél, hogy megkapták a jelentkezést, de egy orvosi vizsgálat során kiderült, színtévesztő vagyok, így elutasították a felvételem. Jelezték viszont, hogy ácsnak nagyon szívesen felvennének, így kerültem mégis vissza oda, ahova eredetileg szerettem volna menni - magyarázta a fondorlatokat László.

1981-ben végzett az iskolában, és azóta ebben a szakmában dolgozik.

- Először egy termelőszövetkezetben voltam ács, később állványozó lettem. A rendszerváltás után váltam vállalkozóvá, azóta folyamatosan vannak munkáim - mondta a mester. Húsz éve kapcsolódott be a tanulóképzésbe, körülbelül hatvan-hetven diákja volt eddig, jelenleg is velük dolgozik. Az oktatáshoz szükséges mestervizsgát is megszerezte, sőt, a tetőfedőképzést osztrák-magyar állami pecséttel végezte el, nem kellene külön-vizsgát tennie, nyugodt szívvel dolgozhatna Ausztriában is.

- Kevés a jó szakember, aki szakmunkásnak tanul, az jellemzően külföldre megy dolgozni. Én nem szeretnék Magyarországról elmenni, jó itt nekem. Mindent elértem itthon, amit szerettem volna, megbecsülnek. Szakemberként az építőipar fellendülésével és a szakmunkásbérek emelésével, úgy gondolom, nem vagyok rossz helyzetben - véli. Vállalkozásában ácsként és tetőfedőként dolgozik, de előkészítő asztalosműhelye is van, így van rá esély, hogy a családban valaki tovább viszi az üzletet.

- Négy lányom van, és tavaszra várjuk két lány unokámat. Az egyik vőm az autó-iparban dolgozik, de a másik asztalos, lehet, hogy ő tovább tudja majd vinni. Bár ki tudja, még fiú unokám is lehet - tette hozzá mosolyogva.

Összetartó család az övék, bátyjának asztalosműhelye van, feleségeik pedig a szintén családi vállalkozásban üzemeltetett vendéglátóegységben dolgoznak.

- Az udvarunkban van az előkészítő műhely, bátyámék pár házzal lejjebb laknak az utcánkban, és a vendéglátóegység is a közelünkben van - magyarázta László.

Beszélgetésünk közben is látszott rajta az a szenvedély és szeretet, amit a munkája iránt érez. Érezni lehetett az 54 éves vállalkozón, hogy szívvel-lélekkel dolgozik, így nem is csoda, ha elárasztják munkával.

- Szerencsére nemcsak a munkaerőhiány miatt, de az időhiány miatt is kell visszamondanom munkát - mond-ta Nesó László. Elismerik a munkáját, és az ajánlások útján még több megrendelést szerez. A mester véleménye szerint előbb-utóbb eljutunk oda, hogy tényleg megbecsülik a kétkezi munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!