Gazdaság

2017.02.13. 14:12

Jó gazda a nemzeti park - Fejlesztések várnak a geoparkra

Csopak – Nagy lehetőség és nagy felelősség is egyben a jelentős támogatás, ám elmondható, hogy az igazgatóság jó gazdája a nemzeti parknak – mondta el Kontrát Károly országgyűlési képviselő a Balaton-felvidéki Nemzeti Park hétfői projektbemutató sajtótájékoztatóján.

Leitner Vera

162 millió forintból valósul meg a Balaton-felvidéki Nemzeti Park új, Földtani örökségünk védelme és bemutatása a Bakony–Balaton Geoparkban elnevezésű projektje, melynek fő célja a park területén található Bakony–Balaton Geoparkban fellelhető természeti értékek megőrzésének hosszútávú biztosítása.

– Az új, többségében KEHOP-pályázatokat magába foglaló (Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program), 2020-ig tartó uniós pályázati ciklusban túlnyomó részt élőhely rekonstrukciós projekteket valósítunk meg országszerte, de a parkok területén élő tizennégyezer őshonos magyar háziállat életfeltételeinek megteremtésére, a természetvédelmi őrszolgálat eszközeinek fejlesztésére is fordítunk a befolyó összegekből.

A most országosan benyújtott kilencven pályázatból tíz már a Balaton-felvidéki Nemzeti Parké, ez már most 3,5 milliárd forint KEHOP-támogatást jelent - nyilatkozta Rácz András, Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára.

Puskás Zoltán igazgató elmondta, a mostani projekt egy rendkívül szétaprózott pályázat, hiszen nem egy nagy attrakciót kell megépíteniük, hanem huszonkét helyszínre kell egyszerre koncentrálnia a parknak.

– Ezek közül tizenhét törvény erejénél fogva védett, további öt pedig jelentős természetvédelmi területnek minősül – mondta el a park igazgatója, példaként említette a Sümegi Mogyorós-domb és a Várpalotai homokbánya természetvédelmi területeket, illetve a tapolcai Malomtó-forrás vízfakadási pontjainak megtisztítását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!