Gazdaság

2017.08.31. 20:05

Nem éri meg a nagyüzemi szilvatermelés

Sok év átlagában lehet kijelenteni, hogy az ültetvények hozama nulla, vagy minimális bevételt produkálnak.

Sági Ági

A Veszprémi Mezőgazdasági Zrt.-nél sem jobbak az adatok, így a 28 hektárnyi ültetvény már jövő tavaszra jelentősen csökken majd, télen sok fa kikerül a gazdálkodásból. A helyére a gazdaságosabban termeszthető körtét és meggyet ültetnek. A nem öntözhető ültetvényeknek sincs hosszú távú jövőjük, ezeken a területeken a szántóföldi növénytermesztést folytatják majd.

A 28 hektárnyi szilvaültetvény nagyobb része jó 40 éves. A Besztercei és Stanley fajták megsínylették a virágzáskor hóviharral érkező szeles időjárást, a besztercein egyáltalán nem lett termés, a Stanley pedig közepes alatti - körülbelül négytonnás hektáronkénti hozamot produkált.

Fotó: a szerző

- Több év átlagában elmondható, hogy a cefrének magasabb az átlagára, mint az étkezési szilvának. A helyben eladott cefrének való szilvát akár 30-40 forinttal magasabb áron lehet értékesíteni, mint a nagykereskedelemben az étkezési szilvát - tájékoztatta lapunkat Lengyel Kálmán a Veszprémi Mg Zrt gyümölcstermesztési ágazatvezetője.

A szakember azt is elmondta, hogy a nyár közepétől szüretelt Lepotica fajtát a kon-zervipar a még sosem látott nettó 125 forintos kilogrammonkénti áron vásárolta meg.

- Idén a környező országokban, például a lengyeleknél is elfagyott a termés, azért lehet ilyen magas az ár. Ha mindig ilyen lenne, nem is lenne gond, ezzel már gazdaságos lehetne a termelés, csak sajnos olyan hullámzó az ár, hogy a tavalyi 35 forintos árat egy idei relatív magas ár sem tudja kompenzálni - tette hozzá a szakember.

A szilvaszüretből még két és fél hektár késői Elena fajta szedése van hátra. Az ültetvényen rázógép dolgozik, ezt a termést helyben cefrének adják majd el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!