Gazdaság

2017.08.27. 19:01

Nagyon jó éve van a csemegeszőlőnek

FELSŐÖRS A korai fajták már le is értek, de október végéig lesz még szüret a csemegeszőlő fajtákból.

Sági Ági

A nagyobb boltokban jobbára az olasz terméssel találkozik az ember, de a kisebb boltokban és a piacokon azért kapható a hazai termés is. - Nagyon jó éve van idén a csemegeszőlőnek is. Tavaly öt permetezéssel sem tudtuk megvédeni a gombabetegségektől, idén egyszer sem permeteztünk - mondta el lapunknak Nagy Szilárd Csaba, aki a felsőörsi Főszőlők dűlőben műveli a családi örökséget, a hat sor szőlőt. Ez a mennyiség elfogy a családban és az ismerősi körben.

A hat sor nagy része csemegeszőlő fajtagyűjtemény. A 30 éves tőkék közül minden évben kiesik egy-egy, de ezt már borszőlővel, zweigelt és kékfrankos fajtákkal pótolja Nagy Szilárd Csaba.

A hosszúkás szemű, vastag héjú Néró megérett, mutatja Nagy Szilárd Csaba Fotó: Sági Ági

- Nem éri meg termeszteni, nagyon kényes, és hullámzó a termés. A fogyasztók az ép, nagy szemeket, nagy fürtöket keresik, Ha véletlenül megtalálja a szőlőmoly második nemzedéke, eladhatatlanná válik - mondta a szakember. Bár gombabetegségek ellen idén nem kellett permetezni, így sem tökéletes a termés. A legnagyobb gondot most az aszály okozta. Az ültetvényben van bőven olyan tőke, melyen megszorult a szem, azaz látszik rajta, hogy a fürtön a szemek vízhiányosak, már nem is telnek ki. Szinte minden érett fürtön találni darázsrágta szemeket, ezeket le kell csípni, mert könnyen romlásnak indulnak, és megrohasztják a fürtöt.

- A borszőlőnek magasabb a cukortartalma, de magas hozzá a savtartalom is. Vannak kettős hasznú fajták is, mint a Csabagyöngye, az Irsai Olivér, az Ottonel muskotály, vagy a Néró. Ez utóbbit régen csak csemegeszőlőnek termesztették, mostanában jöttek rá, hogy kiváló bor is készíthető belőle - tette hozzá. Nagy Szilárd Csaba ültetvényén sok régi fajta megtalálható. A már említettek mellett Favorit, Attila, hamburgi muskotály, ezerjó, muscat lunel, kecskecsöcsű, saszla, pölöskei muskotály, budai fehér és saszla is.

Felsőörs Balatonra néző dombjai kiváló adottságúak a szőlőtermesztésre. A régi felsőörsi családok tej, gyümölcs és bor eladásából éltek.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!