Gazdaság

2017.09.06. 19:00

Itt az ősz, szüretelnek a Balatonnál - mostantól a borászokon múlik a minőség

BALATONFÜRED - A kékfrankost szüretelik a Balogh pincészet munkatársai a Baricska-dűlőben. Ezek a szőlők látják a Balatont, nemcsak a közvetlen napfényt kapják meg, hanem azt is, amit a tó tükröz vissza.

Sági Ági

– Jó két héttel előrébb jár ez a szőlő, mint a borvidéki átlag, ez az ültetvény adottságai miatt lehet – mondja Balogh Róbert borász. – Ebből a szőlőből rozé készül, és úgy bepirosodtak már a fürtök, hogy ezért sem várhatunk tovább a szürettel – teszi hozzá.

Ha rozé, akkor kékfrankos. Ez nem az a hagymahéj szín, mint a merlot vagy a cabernet, ez az igazi, intenzív rózsaszín, ami magát kóstoltatja. A mustfok is csak 18, így nem szalad el az alkohol sem, marad a bor friss, üde, gyümölcsös. A Baricska-dűlőben a hektárnyi kékfrankos mellett van még sauvignon blanc és olaszrizling is. A savignon a napokban sorra kerül, az olaszrizlingből késői szüretet terveznek, így ezt le kell hálózni.

A füredi körzettől néhány dombnyira a Szentantalfai hegyközségben is tart a szüret. A nyolc község határában 600 hektárnyi szőlőt művelnek. Az ültetvények több mint fele olaszrizling.

- Nálunk is tart a szüret, sőt, az Irsai Olivér fajtából már a bor is erjed. A területünkön jelentősebb mennyiségben van még rizlingszilváni, ennek 19,5 mustfokkal befejezték a szedését, ebből 12-12, 5 százalék alkoholtartalmú bor lesz. A következő napokban a chardonnay és a szürkebarát fajta szürete is elkezdődik a térségben - mondta el lapunknak Varga Zoltán, a Szentantalfai hegyközség elnöke.

A borász szakember szerint a jövő hét elején már a zweigelt és merlot fajtát szedik a gazdák. A térségben sok gazda nemcsak bort készít, hanem a mustot lepasztőrözi és ezt később szőlőléként értékesíti.

- Ebben az évben összecsúszik a szüret, mert nagyon egyformán értek a szőlők. Idén az olaszrizling lehet akár késői szüretetelésű is, ilyenkor természetesen édes desz-szertbor készíthető belőle - tette hozzá Varga Zoltán.

Ebben az évjáratban egészséges érésben a szokottnál 1-2 héttel korábban lehet szüretelni. Ha nem lesz eső és a rothadás nem indul el a fürtökön, akkor desszertborok is készülhetnek, de ez az évjárat alkalmas rá, hogy szép, testes borok szülessenek. - Érzünk változást a fogyasztói szokásokban, és nekünk az a dolgunk, hogy ezeket kövessük. Most azt látjuk, hogy a hiperreduktív borok után a testesebb, tartalmasabb italokat is keresik, és ez az év alkalmas lesz a stílusváltásra - tette hozzá a szakember.

A borászok most a még később szüretelendő szőlőket próbálják megóvni. A Balogh pince Baricska-dűlőbeli olaszrizlingjére is háló kerül.

- Itt hanggal nem riaszthatjuk a seregélyt, mert lakóházak és éttermek közvetlen közelében vagyunk, de a madarak ide is bejönnének. Elég, ha kétszer leszállnak és oda a termés - mondja Baloghné Király Mónika. Ráadásul minél későbbi a szüret, minél kevesebb az elérhető gyümölcs, annál nagyobb az esélye a seregélyek károkozásának.

Nem csak seregélyek ellen hálózzák a szőlőt. Varga Zoltán azt meséli, hogy a Nivegy-völgyben idén a vadak - őzek, szarvasok, vaddisz-
nók - is megjelentek az ül-
tetvényekben. Ennek az aszály is oka lehet, hiszen a szomjas állatok is szívesen fogyasztják a friss, lédús gyümölcsöt.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) az idei szőlőtermést országosan közel 4,1 millió mázsára becsüli, amely mintegy 2,9 millió hektoliter seprős újbornak felel meg. Az idei szüretet megelőző termelői borkészletek nagysága a HNT által elrendelt rendkívüli készletfelmérés alapján országos szinten mintegy 2,5 millió hektoliter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!