Hazai termelőknek

2018.03.22. 17:07

Hiánypótló terménypiaci képzés gazdáknak

Az első Terménypiaci Képzési Napot Tiszafüreden tartották csütörtökön a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, az Okos Terménypiaci Megoldások és az Agrofórum közös szervezésében.

Fordulópont lesz a 2020-as év magyar mezőgazdaság életében, amire minden termelő gazdának fel kell készülnie. Ehhez nyújt segítséget egy új, innovatív képzés, amely hiánypótló a hazai piacon.

Az első Terménypiaci Képzési Napot Tiszafüreden tartották a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, az Okos Terménypiaci Megoldások és az Agrofórum közös szervezésében.

A képzésen olyan szakemberek tartottak szemináriumokat, akik harminc éves tapasztalattal rendelkeznek a terménykereskedelem területén.

Bidló Gábor, a képzés ötletgazdája, aki maga is több mint harminc éves belföldi- és nemzetközi gabonakereskedelmi tapasztalattal rendelkezik, elmondta, hogy a képzés célja a gazdák segítése, felkészítése a következő időszakra.

A 2020 utáni időszak, komoly változásokat hozhat a magyar agráriumban is. Új utakat és új lehetőségeket szeretnének megmutatni arról, hogy utána merre fejlődhet tovább magyar mezőgazdaság – emelte ki.

Hangsúlyozta, hogy a szeminárium célja megkezdeni egy olyan képzési, tudás átadási folyamatot, amelynek eredményeképpen a magyar terménypiaci szereplők, elsősorban a termelők és feldolgozók átfogó képet kapnak a terménypiac nemzetközi és hazai alapjairól.

Bori Tamás, aki az Európai Bizottság Mezőgazdasági Főigazgatóságán testközelből követi a 2020 utáni uniós agrárpolitika tervezését. A képzésen bemutatta, hogy mire számíthatnak a gazdák a következő támogatási időszakban.

Kiemelte, a tudás, az innováció és a környezetbarát technológiák nagy hangsúlyt kapnak majd.

Potori Norbert, az Agrárgazdasági Kutatóintézet tudományos főmunkatársa, aki szintén tartott előadást a képzésen, kiemelte, hogy

a nemzetközi kereskedelem különböző szabályzásai és eszközei nagyon összetett, bonyolult folyamatokat eredményeznek a terménykereskedelemben. Fontos, hogy a gazdák megismerjék ezeknek a folyamatoknak hátterét, mert ez segítheti őket a termelői és értékesítői döntéseikben.

A szemináriumok sorrendje úgy van felépítve, hogy a termelők lépésről lépésre ismerhessék meg a számukra fontos információkat, de menet közben is lehet csatlakozni a képzéssorozathoz. A szervezők mindenkit várnak, aki szeretne komolyan felkészülni az új támogatási időszakra, és érdeklődik az Okos Terménypiaci Megoldások iránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!