Közös projekt

2021.06.08. 20:53

Magyar vállalatok újítják meg a Zöld-foki Köztársaság vízgazdálkodását

Magyar vállalatok segítségével újul meg a Zöld-foki Köztársaság vízgazdálkodása – jelentette be az afrikai szigetország fővárosában, Praiában tartózkodó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden.

Forrás: Facebook

Fotó: Szijjártó Péter

Szijjártó Péter elmondta:

az Eximbank 35 millió euró kötött segélyhitellel segíti a mezőgazdasági, öntözési és vízgazdálkodási projektek megvalósítását a nyugat-afrikai országban.

A politikus megjegyezte: Magyarország ezen a területen tudja a leghatékonyabb segítséget nyújtani a Zöld-foki Köztársaságnak, mivel adottságaiból fakadóan nagy tapasztalatai vannak a vízgazdálkodásban, és számos sikeres projektben vett már részt az elmúlt években Délkelet-Ázsiától a Nyugat-Balkánon át Afrikáig.

Hozzátette:

Magyarország célja az, hogy hozzájáruljon az élhetőbb környezet kialakításához annak érdekében, hogy az emberek ne kényszerüljenek elhagyni hazájukat.

A közös projekt keretében a szennyvízből öntözéshez megfelelő minőségű vizet állítanak majd elő, aminek köszönhetően fejlődhet a mezőgazdasági szektor, új életre kelhet a természet, és a szigetország az eddiginél is vonzóbb lesz a látogatók számára.

Szijjártó Péter közölte, hogy a magyar kivitelező januárban már megnyitotta irodáját a Zöld-foki Köztársaság fővárosában, Praiában, és jelenleg tíz projektmenedzser és mérnök dolgozik a vízgazdálkodási beruházás előkészítésén.

A munkálatok júniusban kezdődhetnek, és öt évnél nem tartanak tovább. Ennek során megújítják és modernizálják a szigetország legnagyobb szennyvíztisztító üzemeit

– tette hozzá.

A munkák hatvan százalékát magyar vállalatok végzik majd – hívta fel a figyelmet a miniszter.

Szijjártó Péter jelezte:

további tárgyalások várhatóak Praiával a mezőgazdaság és a vízgazdálkodás terén megkezdett stratégiai együttműködés folytatása érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!