Gazdaság

2015.03.26. 11:10

25 éve írta a Napló - Angol bányászati számítógépprogram

Az elmúlt napokban Anne E. Mullan, az angol Datamine cég képviselője a fenyőfői bauxitbánya szakembereit készítette fel a tőlük vásárolt bányageológiai adatfeldolgozó és bányászati program megfelelő használatára.

Balassa Gergő

Mint elmondotta, Kelet-Európában Magyarországon használják fel először e komplett bányászati programsort, mellyel vágatokat és azok készletét, valamint a bennük lévő bauxit minőségét lehet meghatározni, ugyanakkor fejtések tervezésére is alkalmas.

A fenyőfői bauxitbánya szakemberei ismerkednek a programmal

Lohrmann Ervin bányamérnök, üzemvezető-helyettes szerint, ha a meglévő adatállományt gépre tudják vinni, akkor az eddig egy hónapos készletszámítási munkákat lerövidíthetik egy hétre. Emellett geostatisztikai módon – a környezeti adatok alapján – az információhiányos területre is lehet adatokat inerpolálni, illetve a bányatervezési munkákhoz szükséges adatszolgáltatást naprakésszé tenni. Ezenkívül háromdimenziós ábrát lehet készíteni az érctestről, valamint az előfordulásról.

Mint megtudtuk, jelenleg öt szakembert képeznek ki, és egy évig biztosítják a programkövetést is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!