Gazdaság

2014.08.13. 08:10

9,8 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene júniusban (frissítve)

Az építőipar termelése a kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezővel kiigazítva egyaránt 9,8 százalékkal volt magasabb júniusban az egy évvel korábbinál.

Mindkét építményfőcsoport termelése növekedett, az épületeké 2,4, az egyéb építményeké 18,0 százalékkal - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Az építőipari termelés másfél éve tartó növekedése a korábbi hónapokban megfigyelt nagyarányú bővüléshez képest kisebb mértékű volt júniusban. Ezt részben az épületek szerkezetépítését végző vállalkozások termelésének a tavaly júniusi magas bázishoz viszonyított visszaesése okozta, de az út- és vasútépítést végző szervezetek termelésének növekedése is kisebb mértékű volt, mint az elmúlt néhány hónapban - közölte a KSH.

Szezonálisan és munkanappal kiigazítva a termelés volumene 7,5 százalékkal alacsonyabb volt a májusinál. Az év első hat hónapjában a termelés 22,8 százalékkal bővült 2013 azonos időszakához mérten. A két építményfőcsoport közül az egyéb építmények jelentős, 18,0 százalékos júniusi növekedése a korábbi hónapokhoz hasonlóan a vasút-felújítási és útépítési munkák, valamint a közműfejlesztések eredménye. A szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építése 8,4, az egyéb építményeké 1,4 százalékkal alacsonyabb volt az egy hónappal korábbihoz viszonyítva. Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése - az épületépítési projekt szervezése és az épületek szerkezetépítése - júniusban 15,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi magas bázistól. Az egyéb építmények ágazat termelése 21,6 százalékkal emelkedett.

Forrás: MTI, Az építőipari termelés alakulása Magyarországon (2001-2014. január-május)

Az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 18,3 százalékkal nőtt tavaly júniushoz képest.
A júniusban kötött új szerződések volumene 14,3 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene jelentősen, 30,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések volumene 2,5 százalékkal volt kisebb az előző évinél.

Az új szerződések júniusi visszaesése ellenére az építőipari vállalkozások június végi szerződésállományának volumene 57,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 9,0 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 84,2 százalékkal magasabb volt, mint 2013 június végén. Az építőipar termelői árai az év második negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 2,3 százalékkal emelkedtek. Az épületek építése ágazatban 3,0, az egyéb építmények építése ágazatban 2,7, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazatban pedig 1,7 százalékkal nőttek az árak. Az egyes építményalcsoportokban az áremelkedés 1,8 és 3,6 százalék között szóródott - közölte a KSH. Az előző negyedévinél az építőipar árai 0,5 százalékkal voltak magasabbak.

Párdi Zsófia, a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) projektvezetője a KSH adataira reagálva az MTI-nek elmondta: az építőipar fontos ágazata, a lakásépítés, még nem nyerte vissza a húzóágazat szerepét, de talán elindult abba az irányba. A 2013-as év százéves mélypontot jelentett a lakásépítések számában, ennél a mostani adat kedvezőbb, de még nem lehet trendfordulóról beszélni - jegyezte meg. Kitért arra, hogy információi szerint a kormány őszre konkrét kormányzati intézkedéseket, lakásprogram beindítását tervezi. Ez fontos lenne a termelés hosszú távú ütemezéséhez az építőipari szereplők számára.

Gabler Gergely, az Erste Bank Hungary vezető elemzője szerint az építőipari termelés júniusi 9,8 százalékos bővülése erőteljes lassulást mutat az előző hónapokhoz képest, amikor 20-30 százalék fölötti növekedés volt, bár a havi statisztikában nagyok a kilengések - tette hozzá. Kifejtette: leginkább az épületek terén volt lassulás, az egyéb építmények főcsoportja viszont továbbra is nagyon erős növekedést hozott. Ez azt mutatja, hogy továbbra is az uniós pénzből finanszírozott állami infrastrukturális projektek húzzák a növekedést. A magánberuházások továbbra is igen gyengék, a jelzálog-hitelezés alacsony szinten van, irodaházaknál is telítettség mutatkozik, új lakásokat nem nagyon építenek - fejtette ki Gabler Gergely. 

A második fél évre további lassulásra számít az elemző az építőiparban, mivel a tavalyi második fél évben már elindult egy erőteljes fellendülés, így a magasabb értékekhez képest kellene idén még magasabbat produkálni. Havi  szinten is kisebb mérséklődés várható az építőiparban - tette hozzá. 

A szakértő kitért arra is, hogy az egész gazdaságra az első negyedéves 3,5 százalékos hazai össztermék (GDP) növekedésnél kisebb, 2,5 százalék körüli bővülést várnak a harmadik és negyedik negyedévre. Éves átlagban 3 százalékos GDP-bővülés valószínű az elemző szerint.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) alelnöke szerint az egy éve indult pozitív folyamatok tovább tartanak az ágazatban, még akkor is, ha júniusra lassult a növekedés üteme, 10-14 százalék közötti éves növekedést valószínűsít. Hozzátette, hogy az építőipar lendülete kitart, bár az alágazatok nem egyformán teljesítenek: az épületek építésére kötött szerződésállomány 9 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál. Szavai szerint az ebből adódó feszültség akkor oldható, ha uniós forrásból beindítható projektekből lesz új megrendelése ezeknek a cégeknek. 

Szintén megjegyezte, hogy alapvetően továbbra is az állami infrastrukturális beruházások húzzák az építőipart. Fontosnak tartotta a lakásfelújításokhoz kedvező, 2,5-3 százalékos kamatozású lakásfelújítási hitel megjelenését a piacon, ami újraindítaná az elmúlt 7 évben elhalasztott lakossági lakásfelújításokat. Ez azért is lényeges, mert ez adja az EU-ban az ágazat éves teljesítményének 32 százalékát, ami jelenleg Magyarországon 7 százalék. Az ÉVOSZ ugyancsak számít arra, hogy októberben megjelenik a kormány új otthonteremtési programja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!