cáfolat

2019.05.13. 12:32

A BMW cáfolta, hogy visszalépnének a magyarországi beruházásoktól

Német sajtóértesülések szerint a Mercedes és a BMW nehéz pénzügyi helyzete miatt veszélybe kerülhetnek a magyarországi bővítések. A BMW a VG.hu kérdésére elmondta, nem kommentálják a sajtó spekulációit.

A worker fixes the logo of German car maker BMW on a BMW car at the company's plant in Regensburg, southern Germany, on March 13, 2014. German top-of-the-range car maker BMW said it achieved record sales and earnings and plans to pay an increased dividend to shareholders. AFP PHOTO / DPA / ARMIN WEIGEL / GERMANY OUT (Photo by ARMIN WEIGEL / DPA / AFP)

Forrás: AFP / DPA

Fotó: Armin Weigel

A német autóipari óriás, a BMW a VG.hu kérdésére elmondta, hogy nem kívánja kommentálni a sajtóban megjelent híreket, miszerint gazdasági racionalizálás miatt lemondanának a debreceni telephely megépítéséről. Sandra Schillmöller a Világgazdaságnak aláhúzta:

a magyarországi új üzem létrehozása nagyobb termelési kapacitást biztosít a vállalatunknak. Kína, Mexikó és Amerika után Európában is megerősítjük az üzleti tevékenységünket. A sajtó spekulációit pedig nem kommentáljuk.

A német sajtóban ugyanis olyan hírek láttak napvilágot, miszerint a BMW és a Mercedes visszaléphet a hazai telephelyek bővítéséről. A Handelsblatt értesülései szerint mindkét autóipari óriásnak újra kell terveznie a jövőt, az okok nem meglepő módon gazdasági eredetűek.

A BMW még reménykedik

A piaci mutatók nem túl kedvezőek a BMW számára, mint írják, 2018 óta gyengébben teljesít az értékesítés. Tavaly nyáron vált ismertté, hogy a BMW új üzemet épít a cívisvárosban, értesülések szerint egymilliárd eurós beruházásról van szó.

A BMW termelési igazgatója,

Olivier Zipse azonban reményét fejezte ki, hogy megvalósulhat a debreceni beruházás,

azonban a Nicolas Peter, pénzügyi igazgató már jóval borúlátóbb – olvasható a Portfolio által is szemlézett cikkben.

A Mercedes már döntött

A német újság szerint a Mercedes egy lépéssel előrébb jár, mint vetélytársa:

a Handelsblatt cikkében az olvasható, hogy a vállalat vezetői egy évvel elhalasztották a kecskeméti üzem bővítését.

Az európai és az amerikai autópiacok telítődtek, nem is beszélve egy esetleg tengerentúli korlátozásról, így a gyártóknak vissza kell fogniuk a bővítést, feltehetőleg ennek első lépéseit láthatjuk a közeljövőben.

Esik a két cég árfolyama

A hírekre eséssel reagált mindkét cég árfolyama hétfőn délelőtt. Kevéssel 10 óra előtt

  • a Daimler árfolyama 2,6 százalékos, míg
  • a BMW árfolyama 1,36 százalékos
  • mínuszban állt.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!