Minőség, hagyomány

2019.06.17. 07:00

Átadták a korszerű badacsonyi borászati központot

Egymilliárd forint magánberuházással megújult a legendás Hableány, amelyben korszerű technológiával felszerelt bor- és pezsgőkészítő központot, bemutatót hozott létre a Laposa család.

Kovács Erika

Laposa Bence (jobbra) az üzem bemutatóján

Fotó: Penovác Károly/Napló

– Mintegy húszmillió vendég kereste fel tavaly az országot–közölte Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, aki a minőségi szolgáltatásra helyezte a hangsúlyt. Cél, hogy az idegenforgalom GDP-ben való részesedése a mostani 11 százalékról 16-ra növekedjen, amit szolgál az adócsökkentés, a SZÉP-kártya, az erős marketing. – A turizmus stratégiai ágazat, évente tízszázalékos növekedést mutat, jól teljesítő exporttevékenység – mondta. A beruházás kapcsán üdvözölte a minőséget, innovációt és a hagyomány tiszteletét, amit a tulajdonos Laposa család megvalósított. Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő szerint a beruházás példa lehet másoknak, miszerint érdemes nagyot álmodni, azt valóra lehet váltani.

Fenyvesi Zoltán aláhúzta, az országban, így a Balatonnál is szárnyal a turizmus, jellemzőek a minőségi vendéglátóhelyek, reményei szerint a fejlődés töretlen lesz.

Üdvözölte a legendás épület felújítását, illetve a magánerős beruházást Krisztin N. László polgármester, aki fájó szívvel látta, hogy az épület az elmúlt 30 évben több tulajdonosváltás mellett egyre rosszabb állapotba került. Reményei szerint a Hableány Badacsony szőlészetre és borászatra épülő idegenforgalmának egyik meghatározó helyszíne lesz.

A polgármester kiemelte a Balaton-régió, illetve Badacsony dinamikus fejlődését, utóbbinál 4,5 milliárdos megújulásról beszélt, majd méltatta a régiót érintő állami támogatást.

Laposa Bence borász, tulajdonos azt mondta, az uniós, banki és magánerős finanszírozással megújult épületben az ország első olyan borászati üzeme működik, amit egyetlen cégcsoport hozott létre, a feldolgozástól a palackozásig. Felújították az épület falán levő kerámiát is, és tervezik a szobor helyreállítását. Laposa Bence beszélt személyes emlékeiről is, az épületben volt szülei és saját esküvője, a szülői ház a közelben van, nagyszülei az egykori Hableányban dolgoztak.

– Alázattal és tisztelettel újítottuk meg az épületet, amely az önkormányzati, állami fejlesztéssel megújuló Badacsony egyik központi épülete lesz – fogalmazott a tulajdonos.

Laposa Bence (jobbra) az üzem bemutatóján
Fotó: Penovác Károly/Napló

A köszöntők után Laposa Norbert plébános megszentelte az épületet, amit átadtak és bemutattak. A tulajdonosok megidézték a kezdeteket, amikor posta is működött az épületben. Korabeli, felbélyegzett képeslapokat írhattak a meghívottak, amit egy kihelyezett postaládába bedobtak.

Az épület az 1800-as évektől vendéglőként, illetve szállodaként működött, a társasági élet központja volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!