Gazdaság

2009.10.13. 02:29

A huminsavra alapoznak - Kiváló talajjavító termékek és adalékok készülhetnek a szénből

Dudar - Az energetikai célú bányászat teljesen megszűnt, a dudari szenet - magas huminsav-tartalma miatt - ma talajjavítóként használják.

Tremmer Tamás

 

A Dudaron bányászott szénnek igen nagy, mintegy hetvenszázalékos a huminsavtartalma, ennek okán kiváló talajjavító termékek, adalékok készülhetnek belőle. A szénnek ettől a tulajdonságától éveken át a helyi szénbányászat megmentését várták. A talajjavító projektet 1994-től kezdték előkészíteni, több-kevesebb sikerrel.

Az üzletben akkor fantáziát látott Palotás János nagyvállalkozó is, de hamar kivonult. Az ezredfordulóra kiderült, az energetikai célú szénbányászatnak nincs jelene és jövője Dudaron (sem), ezért a huminsav kihasználása maradt az egyetlen lehetőség, hogy a munkahelyek egy részét, valamint a tevékenységet megőrizzék.

A 2000-es év sok szempontból fordulópontnak tekinthető Dudaron. Ekkor végleg bezártak a mélyművelésű bányák, a Duszén Kft. pedig tulajdonosváltáson esett át. Az állami tulajdonú céget a háromtagú menedzsment vette át - nem kis bátorságról tanúbizonyságot téve. Szerencséjük volt, ki tudták használni az egyre inkább kinyíló olasz piac kínálta lehetőségeket.

Az értékesítést szintén segítette, hogy 2001-től már pellet formában is készek voltak talajjavítót előállítani. Boros Dénes ügyvezető igazgató elmondta, mivel a mélyművelésű bányákat eltömedékelték, a számukra szükséges alapanyagot a szénmezők széléről, külszíni fejtéssel nyerik.

Éves szinten maximum háromezer tonna szénre van szükségük, amit egy hónapos munkával tudnak biztosítani, a kitermelt szenet a telephelyükön deponálják, az év során ezt dolgozzák fel.

A talajjavítójuk 60 százaléka olasz export, a többit idehaza, illetve Szlovákiában értékesítik. Van ezenkívül még némi faipari tevékenységük is, és a Robixnak beszállító partnerei. Mindezekkel együtt húsz embernek adnak munkát, mindannyian bányászmúlttal rendelkeznek.

A társaság éves árbevétele százmillió forint körül alakul.Mivel kizárólag a huminsavra alapoznak, ezzel kapcsolatban minden lehetőséget megpróbálnak kihasználni. A szénből már készítettek tovább feldolgozott terméket, mint például a lombtrágya.

Úgy tűnik, takarmánykiegészítőként is szerephez jutnak, a huminsavas terméküket takarmánytáphoz keverik. Régi igényként fogalmazódott meg a huminsavtartalmú műtrágya előállítása, ennek a kifejlesztése jelenleg is zajlik.

A környezetbarát növénytrágya kifejlesztésére idén tavasszal 15,8 millió forint pályázati támogatást kaptak. A programban partnerük a Pannon Egyetem a Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézeten keresztül. Boros Dénestől megtudtuk, hogy a termékkel jövőre piacra kívánnak lépni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!