Gazdaság

2015.02.19. 11:16

A közkereseti és betéti társaságok március 15-ig kötelesek dönteni arról, hogy az új Ptk. hatálya alá helyezik magukat

Veszprém - A közkereseti (kkt) és betéti társaságok (bt) március 15-ig kötelesek dönteni arról, hogy a működésük összhangban legyen az új Polgári Törvénykönyv rendelkezéseivel. A határidőt elmulasztókkal szemben a cégbíróság pénzbírságot szab ki.

Tremmer Tamás

Az elmúlt évben hatályba lépett új Polgári Törvénykönyv (Ptk.) már magában foglalja és megváltoztatta a korábbi gazdasági társaságokról szóló törvény szabályait. Az átmeneti rendelkezések értelmében a betéti társaságoknak és a közkereseti társaságok döntést hozó szervének 2015. március 15-ig kell dönteni arról, hogy az új Ptk. hatálya alá helyezik magukat. A szerződéseiket pedig át kell vizsgálniuk, méghozzá úgy, hogy az új Ptk. rendelkezéseivel ellentétes szövegeket elhagyják, az új tartalmakat pedig beillesszék a szerződésükbe.

Minderre dr. Keskeny Ildikó ügyvéd, biztosítási szakjogász hívta fel a figyelmet.  Jelezte, a Ptk. szabályozás fő szabályként diszpozitív, megengedett a jogszabály szövegétől való eltérés, amely csak akkor tilos, ha ezt a Ptk. kifejezetten kimondja.

Az ügyvéddel a lényegesebb módosításokat is számba vettük. Így például a kkt-ék és bt-ék is jogi személyiségűvé válnak, a vezető tisztségviselő megnevezése üzletvezető helyett ügyvezető lesz, ami tartalmilag azonos. A jogi személyt megilleti a személyiségi jogi védelem, a sérelemdíj szabályai így már ezekre a társaságokra is kiterjednek.

Vezető tisztségviselő feladatait a társasággal kötött megállapodás szerint megbízási jogviszonyban vagy munkaviszonyban látja el. A társaságok ügyvezetője csak tag lehet, kültag nem lehet vezető tisztségviselő.

A vezető tisztségviselő harmadik személlyel szemben szerződésen kívül okozott károkért való felelősség szabályai szerint felel, ha a hitelezői érdekeket nem vette figyelembe. Mögöttes felelősség helyett helytállási kötelezettség áll fenn, ami tartalmilag azonos, mint korábban volt.

A belépő tag kötelezettsége a belépése előtti kötelezettségekért a többi tagéval azonos, az ezzel ellentétes megállapodás harmadik személyekkel szemben semmis.

A szavazás során valamennyi tagnak azonos szavazata van, szavazati jogától a tagot megfosztani nem lehet. A tagok gyűlése a leadható összes szavazatszámhoz viszonyított szótöbbséggel hozza meg határozatait. Vezető tisztségviselő visszahívásához legalább háromnegyedes szótöbbségű, a társasági szerződés módosításához egyhangú szavazás szükséges.

A társasági szerződés azon rendelkezése, amely a kisebbség hátrányára tér el, semmisnek tekintendő. A társasági szerződésben meg kell határozni a vagyoni hozzájárulás mértékét, módját és idejét. A tag a társasági részesedését, vagy annak hányadát átruházhatja.

A cégjegyzékbe be kell jegyeztetni a cég elektronikus kézbesítési címét.

Hozzátette, a változások elsőre nem látványosak, de érdemes egyedileg átvizsgálni a társasági szerződéseket ahhoz, hogy összhangban legyenek a Ptk. szabályaival. Azok a változásbejegyzési kérelmek, amelyek csak az új Polgári Törvénykönyvnek megfelelő létesítő okirat bejegyeztetésére irányulnak, illeték és közzétételi költségtérítés fizetése nélkül terjeszthetők elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!