Fejlesztési stratégia

2018.11.16. 22:58

A lakosság pénzügyi tudatossága versenyelőny az ország számára

Hazánk versenyképességének növeléséhez, a családok életminőségének javításához nélkülözhetetlen a lakosság pénzügyi tudatossága – mondta a pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár a Pénzügyi tudatosság konferencián pénteken Budapesten.

Balogh László a Pénziránytű Alapítvány konferenciáján elmondta: az egyéni gyarapodás hozzájárul a nemzetgazdaság stabilitásához is, ezért fontos, hogy a lakosság több figyelmet fordítson a pénzügyi tudatosságra, így átgondoltabb döntéseket tudjon hozni. Hozzátette:

a lakosság pénzügyi tudatossága nemzeti ügy, a pénzügyi szektor érdeke is.

Emlékeztetett rá, a kormány tavaly elfogadta a pénzügyi tudatosság fejlesztésének hétéves stratégiáját, ennek a gyakorlati megvalósítását kétéves cselekvési tervek segítik. Az ország versenyképességének növeléséhez, a családok életminőségének javításához nélkülözhetetlen a lakosság pénzügyi tudatossága – mutatott rá.

Balogh László kiemelte: a stratégiában első helyen szerepel a köznevelésen belül a pénzügyi oktatás megteremtése, erősítése, az első kétéves cselekvési tervben cél az élményalapú oktatás létrehozása. A pénzügyi ismeretek már önálló tantárgy a szakgimnáziumokban szeptembertől. Jelezte:

a stratégia végrehajtásához elengedhetetlen a pénzügyi ismeretek átadására képes pedagóguskar.

Kitért arra, hogy idén több mint 200 ezer diák vett részt a Pénz7 tematikus iskolahét programjain, ami 2019-ben folytatódik.

Dolgoznak egy internetes portál létrehozásán, amelyen megtalálhatók lesznek a nélkülözhetetlen pénzügyi információk, és tervezik a nyugdíjasok részére ingyenesen elérhető oktatási programok elindítását is – mondta.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár elmondta: erősíteni kell a tudatos pénzügyi magatartást, az új Nemzeti Alaptanterv társadalmi és szakmai egyeztetése lezajlott. A pénzügyi nevelés iskolai lehetőségei megjelennek a tervezetben, a pénzügyi témák a matematika, földrajz vagy az állampolgári ismeretek tantárgyakban is jelen vannak – mondta.

Hergár Eszter, az MNB ügyvezető igazgatója, a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumi elnöke arról beszélt, hogy a Nemzeti Alaptantervhez javaslatot dolgoztak ki a minisztériummal, a jegybankkal és a Bankszövetséggel közösen. A lakosság pénzügyi tájékozottsága még nem megfelelő, a pénzügyi jártasság elengedhetetlen a tudatos döntésekhez.

Varga Zoltán Balázs, a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum főigazgatója arról számolt be, hogy a pénzügyi-vállalkozói ismeretek tantárgy bevezetésében ötszáz pedagógus vett részt, a tantárgy oktatása a 2017/18-as tanévben indult. A programban a 10. évfolyam 733 osztálya vesz részt országosan, a tantárgy népszerű a diákok körében főként a praktikus, a mindennapokban hasznosítható ismeretek miatt – mondta.

Sz. Pap Judit, a Pénziránytű Alapítvány vezető szakértője ismertette: reprezentatív, egységes OECD-módszertannal készített pénzügyikultúra-kutatásuk szerint a 18-79 éves magyar lakosság pénzügyi tudása nem változott érdemben 2010-hez képest, a választ adók mindössze egynegyede érti a kamatos kamat fogalmát, az ismeretek hiányosak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában