Turisztikai szempontból is jelentős

2019.05.03. 07:00

A munkalovaknak állít emléket a nagyvázsonyi látogatóközpont

Európa első, igáslovakra épülő látogatóközpontjának a területén kipróbálhatók a lovas gazdálkodás eszközei, interaktív játékok és kisfilmek segítségével megismerhető a munkalovak, a lószerszámok, a lovas fogatok világa. A lovas kocsis tematikus túrákon pedig a táj értékei, a tanösvényen a legeltető gazdálkodás állatvilága fedezhető fel.

Molnár Sándor

Fenyvesi Zoltán, Feldman Zsolt, Fábryné Takács Tímea, Dobrosi Zsolt és Fábry Szabolcs átvágja a nemzeti színű szalagot Fotó: Pesthy Márton/Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Közel tízéves projekt-előkészítő munka után, ünnepélyes keretek között átadták a Magyar Igásló Ökoturisztikai és Tájérték Központot Nemesleányfaluban. Az avatón Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára úgy fogalmazott, hogy a lovak szerves részei a kultúránknak, és volt olyan időszak, amikor a lovak tartották mozgásban gazdaságunk egy jelentős részét.

Fenyvesi Zoltán, Feldman Zsolt, Fábryné Takács Tímea, Dobrosi Zsolt és Fábry Szabolcs átvágja a nemzeti színű szalagot Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Hiszem azt, hogy az a misszió, amit ez az Igásló Látogatóközpont felvállal, az egy jó küldetés. Kettőt lépünk vissza az időben, amikor a lókultúra sokszínűségét és szépségeit megpróbálja ez a központ megmutatni élményszerűen, ebben a gyönyörű környezetben a mai ember számára – mondta az államtitkár.

Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő kiemelte, hogy rendhagyó az ünnepség, mert hazánkban és Európában is egyedülálló ez a látogatóközpont, amely elsősorban az igáslovaknak állít emléket és bemutatja a régmúlt időszak falusi életmódját. Szólt arról is, hogy ez az első olyan fejlesztés, amikor civil szervezet által beadott pályázat valósult meg.

– Magyarország a lehetőségek országa, hiszen ha van egy jó ötletünk és azt jól ki tudjuk színezni, jól alátámasztjuk, és megtaláljuk hozzá a megfelelő forrásokat, akkor minden álom valóra válik – fogalmazott a képviselő.

A látogatók bepillantást nyerhetnek a lókultúra sokszínű világába Fotó: Pesthy Márton/Napló

Fábry Szabolcs, az Igásló Látogatóközpont megálmodója elmondta, hogy szeretnének itt egy jó hangulatú helyet működtetni a turistáknak, erdei iskolásoknak, kül- és belföldi vendégeknek. Emellett szeretnék, ha a környékbeli vállalkozások által felépített épület a helyi termékek gyűjtőpontja is lenne. Harmadik céljuk a családi, baráti rendezvények megtartása, és reméli, hogy az innen induló 1250 méteres tanösvény is sokak érdeklődését felkelti majd.

A köszöntőket követően az igáslóközpontot Csóka János, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke szentelte fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!