Jogsértések: milliárdos károk

2018.06.04. 14:00

A munkaügyi és -védelmi szabályok betartásáért indítottak kampányt

A mi-nap elindult és 2020-ig tartó, a munkaügyi és munkavédelmi tudatosság növelését célzó projekt kapcsán megyénket vettük górcső alá.

Laskovics Márió

Veszélyes terepen. A munkáltató kötelessége a munkahelyeken az alkalmazott technológia, munkaeszköz, a felhasznált anyagok kapcsán az összes - munkavállalókat érintő - kockázat feltárása, és az ezek elhárítása érdekében a szükséges intézkedések megtétele Illusztráció: archív / Penovác Károly

A munkaügyi és munkavédelmi tudatosság növelésének mérföldköve lehet a Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése nevű, 2020-ig tartó projekt, amely ráerősít a már folyamatban lévő foglalkoztatási programok eredményeire – mondta Simon Attila István munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkár a 3,8 milliárd forintból megvalósuló kiemelt projekt nyitórendezvényén a közelmúltban Budapesten.

A projektnyitón elhangzott, többek között a munkavédelmi, munkaügyi tananyagok fejlesztését, konferenciák és kampányok szervezését támogatják. A fejlesztések a kormányhivatalok munkájának eredményességét javíthatják, a hatósági munkát műszerek és gépjárművek beszerzésével, informatikai fejlesztésekkel segítik. A munkabalesetek számának várható csökkenése, a legálisan adózó, bejelentett munkahelyek számának növekedése a gazdasági fejlődés céljából minden gazdasági szereplőnek előnyös.

 

Több száz milliárd forintra, egyes becslések szerint ezermilliárdos nagyságrendűre tehetők a munkavédelmi utasítások be nem tartásából eredő károk. Hazánkban a feketegazdaság részaránya húsz százalék körül van – ennek csökkentése is célja a projektnek.

Az elmúlt nyolc évben a munkanélküliségi ráta történelmi mélységbe csökkent – emlékeztetett a helyettes államtitkár. Miután az ország közel áll a teljes foglalkoztatáshoz, érdemes odafigyelni rá, hogy a dolgozók hosszú távon munkaképesek maradjanak. Simon Attila István arra is felhívta a figyelmet, hogy a munkaügyi hatóság által ellenőrzött munkáltatók 74 százalékánál tártak fel munkaügyi jogsértéseket tavaly.

A megyei kormányhivatal megkeresésünkre közölte, a munkáltató kötelessége a munkahelyeken az alkalmazott technológia, munkaeszköz, a felhasznált anyagok kapcsán az összes – munkavállalókat érintő – kockázat feltárása, és az ezek elhárítása érdekében a szükséges intézkedések megtétele. Ez az egyik legfontosabb eszköz a munkabalesetek, foglalkozási eredetű megbetegedések megelőzésében.

A munkaképesség megtartásában jelentős szerepük van a foglalkozás-egészségügyi orvosoknak is, akik döntenek arról, hogy a munkavállaló az adott munkakörben foglalkoztatható úgy, hogy az előírások megtartása mellett károsodást nem szenved.

A munkavédelmi utasítások be nem tartásából eredő károk jellemzően a három munkanapot meghaladó keresőképtelenséggel járó munkabalesetekből adódó táppénzes napokból – amikor a munkavállalók munkabaleset miatt nem tudnak munkát végezni -, valamint a sérültek ellátásából adódnak. Minden munkabaleset kapcsán tapasztal a hatóság munkavédelmi jogsértést, információhiányt.

 

Veszélyes terepen. A munkáltató kötelessége a munkahelyeken az alkalmazott technológia, munkaeszköz, a felhasznált anyagok kapcsán az összes – munkavállalókat érintő – kockázat feltárása, és az ezek elhárítása érdekében a szükséges intézkedések megtétele Illusztráció: archív / Penovác Károly

 

Veszprém megyében tavaly 531 munkáltatónál történt munkaügyi ellenőrzés, munkaügyi jogsértés pedig 474 esetben. A szabálytalanul foglalkoztatottak száma 1946 fő volt. A leggyakoribb jogsértés a nyilvántartással kapcsolatos, illetve a munkaidő szabályainak megsértése. Ezt követi az egyik legsúlyosabb munkaügyi jogsértés, a bejelentés nélküli foglalkoztatás, valamint a munkabérrel, annak kifizetésével kapcsolatos szabályok megszegése.

Munkaerőpiaci szempontból Veszprém az ország kedvező helyzetben levő megyéi közé tartozik, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartása alapján a fővárost is tartalmazó rangsorban országosan a hatodik helyet foglalja el. A megye munkaerőpiacán jellemzően az év első felében mutatkozik élénkülés. A szezonalitás hatása nemcsak az idegenforgalomhoz és az építőiparhoz kapcsolódóan érvényesül, hanem – a gyártott termékek szezonális jellegéből adódóan – a feldolgozóiparban is megjelenik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!