Köszöntötték a legnagyobb adófizetőket

2019.01.27. 18:56

A pápai gazdaság erősödik, a helyi lakosság gyarapodik

A tavalyi esztendőben a Yanfeng Kft. fizette be Pápán a legtöbb helyi adót, megelőzve az ezen a téren második Pápai Hús Kft.-t és a harmadik Hirtenberger Bt.-t.

Polgár Tibor

Kovács Zoltán pohárköszöntőt mond az ebéd előtt

Fotó: Polgár Tibor / Napló

A város legnagyobb adófizetői oklevelet, valamint emlékérmet vehettek át Kovács Zoltán országgyűlési képviselőtől és Áldozó Tamás polgármestertől a gazdasági társaságok, vállalkozók hagyományos év eleji fogadásán a városházán. Az eseményen átadták a Pápai Foglalkoztatási Paktum által első alkalommal kiírt helyi vállalkozói pályázat díját is, amit három kategóriában hirdettek meg. A kiírásra egy pályázat érkezett, ezt Az év együttműködő vállalkozása címre nyújtott be a Bakonyerdő Zrt., a bíráló bizottság pedig érdemesnek találta a díjra az állami erdőgazdaságot.

Vitályos Eszter és Kovács Zoltán a pápai városházán tartott fogadáson

Áldozó Tamás előadásában komplex képet nyújtott Pápa gazdasági, demográfiai helyzetéről az elmúlt évek függvényében. Többek között kiemelte a helyi iparűzési adóval kapcsolatos bevételek folyamatos emelkedését, ami 2018-ban már közel 1,7 milliárd forintot eredményezett a város számára, szemben a 2011-es 938 millióval. Mint mondta, Veszprém megye 300 legjobban teljesítő gazdasági társasága között 29 pápai cég található, a szóban forgó vállalatok pedig mintegy 30 milliárd forinttal növelték az árbevételüket 2016-ról 2017-re, miközben a foglalkoztatottjaik száma 4417-ről 5953-ra emelkedett egy esztendő alatt. A polgármester úgy fogalmazott, a különféle adatokból leszűrhető tendenciák azt mutatják, hogy a helyi gazdaság erősödik, a város fejlődik, a lakosság gyarapodik.

A pápai cégek képviselői közül sokan eljöttek az eseményre

Áldozó Tamás megjegyezte, a pápai gazdasági társaságok által 2018-ban befizetett helyi adók a 80-85 százalékát teszik ki a város összesen csaknem 2,5 milliárd forintnyi adóbevételének, ami rendkívül fontos, mivel az önkormányzat részben ebből a forrásból finanszírozza a fejlesztéseit, az intézményei működését. Hozzátette, az említett cégek közül soknak olyan kötelezettségeket is vállalnak, melyek nem lennének számukra szükségesek: például városi rendezvényeket szponzorálnak, támogatják a szociális ügyeket és a sportot.

Kovács Zoltán pohárköszöntőt mond az ebéd előtt
Fotó: Polgár Tibor / Napló

A programon Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) projektjeiről, pályázati rendszeréről tartott prezentációt. Megtudtuk tőle: Veszprém megye és a Pápai járás különösen aktív pályázónak számít. A megye közel 40 milliárd forint, míg a járás több mint 2,1 milliárd forint EFOP-os forrást nyert el. A fogadás közös ebéddel zárult, amin Kovács Zoltán mondott pohárköszöntőt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!