Gazdaság

2014.06.11. 17:30

A pénztárgépbiznisz

Veszprém - Kavalecz Zoltán két iskolai büfét és egy vendéglátó egységet működtet Veszprémben. Rá is érvényes a 2013. július 1-től hatályos rendelet: minden egységéhez be kell szereznie egy online pénztárgépet. Mindháromra befizette az előleget, de a gépeket még nem kapta meg.

Őrsi Ágnes

 

Kavalecz Zoltán két iskolai büfét és egy vendéglátó egységet működtet a megyeszékhelyen    (Fotó: Penovác károly)

Mivel Kavalecz Zoltán időben tudomást szerzett a rendeletről a megyei kereskedelmi és iparkamara, valamint az internet volt az információforrás , a legelsők között megrendelte mind a három pénztárgépet. Mutatja a számlát, ami szerint 2013. augusztus 29-én mindháromra befizette az előleget.

- Sajnos olyan pénztárgépet (Sam4s NR-270) választottam, aminek a megrendeléskor volt engedélye, de szeptemberben visszavonták. Októberben újra kapott engedélyt, majd egy hónapon belül végleg visszavonták. A Nemzeti Adóhivataltól kapott tájékoztatás szerint sok más vállalkozóval együtt lehetőségünk volt átmenni egy másik társasághoz, és ott megrendelni egy más típusú pénztárgépet. 2014. február 15-én a Nemzeti Adóhivatal vissza is igazolta a második megrendelésemet.

Mutatja a dokumentumot. Szerepel rajta, hogy mindhárom gép után jogosult az ötven-ötvenezer forintos állami támogatásra, és még egy nagyon fontos mondat: Jelen visszaigazolás megérkezését követően az eBEV-szolgáltatásban a pénztárgép megrendelés leadásával kapcsolatban további teendője nincs . Ezt követően a Nemzeti Adóhivatal 2014. február 20-val átutalta az előző cégnek befizetett előleget a Micra Metripond Kft.-nek Hódmezővásárhelyre.

- Meglepetésemre 2014. június 5-én a veszprémi Alfatec Kft., mint lebonyolító és szerviz, előlegbekérőt küldött, amin viszont már nem szerepel az állami támogatás. Emellett a Micrától máig nincsen egyetlen sor értesítés, semmiféle utalás arról, hogy egyáltalán kapcsolatban vagyunk egymással. Kaptam viszont tőlük egy pecsét nélküli, 2014. május 23-án kelt bizonylatot, ami szerint a fizetési határidő 2014. május 29., a teljesítés pedig 2014. június 30. A gépnek persze híre-hamva sincs. Megkerestem az adóhivatalt, hogy most mi a helyzet? Azt mondták, hogy mivel az állami támogatás 2014. április 30-ig volt érvényes, a gépeket pedig nem kaptam meg, nem igényelhetek utánuk állami támogatást. Megjegyzem, április elejéig a Micrát egyáltalán el sem lehetett érni. Most hogyan tovább, kérdezem jó néhány sorstársammal együtt a Nemzeti Adóhivataltól.

Megkerestük a NAV-ot, ahonnan dr. Fülöp Nikoletta sajtóreferens a megadott határidőre azt a választ adta, hogy a cikkre a felettes szervtől visszajelzés nem érkezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!