A kézi munkát ügyes gépekkel helyettesítik

2018.04.13. 07:00

A szőlőkben már a jelen is a gépeké

Szőlészeti gépbemutatót tartottak a Végh Családi Pincénél. A negyedszerre meghirdetett rendezvényt a Balatonfüred és Környéke Borút Egyesület szervezte.

Sági Ági

Marovitz István bemutatja a technikai újdonságokat. A gépvásárlás régóta támogatott a mezőgazdaságban Fotó: Sági Ági/napló

Az utóbbi évtizedben akkora problémává vált a munkaerőhiány a szőlészetekben, hogy a mezőgazdasági gépgyártók fejlesztéseikben a kézi munka kiváltására törekszenek. – Tagjaink nagyrészt 15 és 100 hektár közötti területettel rendelkeznek, ez a nagyságrend erőgépek nélkül már művelhetetlen. Szeretnénk, ha képet kapnának a lehetőségekről és a kínálatról. A bennünket is érintő munkaerőhiány miatt már azt kérjük, hogy olyan gépeket mutassanak nekünk, amik a kézi munkát helyettesíthetik – mondta el lapunknak Végh Endre, a Balatonfüred és Környéke Borút Egyesület elnöke.

Vannak már sorművelő eszközök, melyek a tőkék és a karók körül vágják le a füvet, anélkül, hogy megsértenék azokat. Vannak törzstisztításra, hajtásfűzésre, előmetszésre való korszerű gépek. A gépi művelés elterjedése megváltoztatta a hagyományos termesztést. A sorok keskenyebbek lettek, a törzsmagasság kisebb, és a támrendszer is változott. Aki most telepít szőlőt az már a gépi művelés szempontjainak megfelelően csinálja.

Marovitz István bemutatja a technikai újdonságokat. A gépvásárlás régóta támogatott a mezőgazdaságban Fotó: Sági Ági/napló

Az egyesület a Balatonfüred–Szőlősi Hegyközség 11 településén működik, a borvidék szőlőterületének felén. Az utóbbi években rengeteg új szőlőt telepítettek, hiszen az 1970-es években telepített ültetvények mára kikopnak, 35–40 százalékos tőkehiány mellett már nem éri meg a szőlőművelés. Több kombájn van a termelők kezében, ezek bérmunkában is dolgoznak. Egy átlagos évhez tökéletes megoldást jelent a kombájn.

– Azt mondjuk, hogy a szőlő akkor érett, ha a kacs kétharmad része befásodott, de ezt a kombájn már nem tudja leszedni, és a különleges minőségű túlérett szőlő is csak kézzel szüretelhető – tette hozzá a szakember.

Marovitz István, a Győri Agroker gép és alkatrész műszaki üzletág vezetője elmondta, már előre látszott, hogy az utóbbi évek állami támogatásai és pályázati lehetőségei a szőlő és gyümölcstermesztést kiszolgáló gépeket fogják támogatni.

– Van olyan egyhektáros gazda, aki kényszerből megveszi az egymillió forintos gépet, mert már nincs ember, aki kapáljon a földjén. Egy három-négy hektáros gazda pedig már soraljművelőben és csonkázóban gondolkodik – mondta el lapunknak Marovitz István.

A gépvásárlás régóta támogatott a mezőgazdaságban, és bár intenzitása csökkent, még mindig 40 százalék körüli támogatást érhetnek el a gazdálkodók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!